Foto: SVT.

Farlig patient fortfarande på rymmen från sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

Ett zonlarm har gått ut efter den våldtäktsdömde man som rymde på fredagen.

Den våldtäktsdömde man, som i går rymde från sin vårdare i centrala Katrineholm, är fortfarande på fri fot.

Mannen är efterlyst och ett zonlarm har gått ut till kransregionerna Stockholm, Västmanland, Örebro och Östergötland. Och mannen kan enligt polisen befinna sig nästan vart som helst.

– Han skulle kunna ha tagit tåget i går vid 15 och skulle kunna ha tagit sig i stort sett till hela Sverige, säger Jocke Andersson vid Sörmlandspolisen till SVT Nyheter.

Trots att polisen vet hur mannen ser ut kan de i nuläget inte göra så mycket.

–Just nu så gör vi inte så mycket mer än att alla poliser i Sörmland vet om den här killen och har hans signalement. Sökområdet skulle bli så ofantligt stort så att även om jag hade tillgång till hela Sveriges samlade polisresurser vet jag ändå inte var jag skulle placera dem.

Polisen: ”Ring 112”

Patienten får rättspsykiatrisk vård på sjukhuset Karsudden, han har vårdats på olika kliniker i 26 år och anses vara farlig.

– Om man träffar på någon med hans signalement bör man ringa 112. Man ska inte ingripa själv, säger Jocke Andersson.

Signalement

Här är polisen signalement på den 54 årige mannen:

Mannen är enligt läkare farlig och vid intag av alkohol eller andra droger finns kraftigt förhöjd risk för våldsbeteende.

Mannen är 180 cm lång, tjock kroppsbyggnad, rektangulär ansiktsform, mörkblont hår, gröna ögon, defekta tänder och rak näsa.

Han är iklädd brun skinnjacka, svarta joggingbyxor, svart tröja med broderad text och har ett djupt sår på höger arm, tatuerad med flagga på vänster axel och med en symbol på höger axel.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.