Farliga ämnen i många billiga leksaker

Publicerad

Många billiga leksaker som säljs i nätbutiker kan innehålla höga halter av farliga ämnen, visar Kemikalieinspektionens stickprov.

Efter myndighetens kontroll slutade en majoritet av företagen att sälja leksakerna som fastnade i kontrollen.

Kemikalieinspektionen har testat 62 billiga leksaker från svenska eller EU-baserade nätbutiker som riktar sig till svenska konsumenter. Kontrollen visade att 40 procent av leksakerna innehöll höga halter av farliga ämnen, däribland otillåtna halter av bly och kadmium samt ftalater och kortkedjiga klorparaffiner.

Myndigheten skriver i ett pressmeddelande att ämnena kan vara cancerframkallande och göra det svårare att få barn.

”Det är allvarligt att vi återkommande hittar de här farliga ämnena i leksaker på den svenska marknaden. Barn är särskilt känsliga och ämnena utsätter också miljön och de som tillverkar leksakerna för risker”, säger Karin Rumar, inspektör på Kemikalieinspektionen i pressmeddelandet.

Alla utom en nätbutik har dragit tillbaka leksakerna med de höga halterna av farliga ämnen.

”Utanför EU kan det vara tillåtet att använda höga halter av farliga ämnen i leksaker och om man importerar måste man ha koll på de regler som gäller inom EU. Tyvärr innehöll flera av de CE-märkta elektriska leksakerna förbjudna ämnen, vilket visar att CE-märkning inte garanterar att en leksak är säker”, säger Rumar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer