Foto: Johan Nilsson/TT

Färre än väntat antagna till polisutbildning

Publicerad

Polisutbildningen får 651 nya studerande kommande vårtermin. Det är betydligt färre än de 1 020 studieplatser som Polismyndigheten planerat för.

”Trots att intresset för polisen är stort har färre än önskat antagits till polisutbildningen våren 2020”, kommenterar Mattias Dejke, nationell tillväxtsamordnare för Polismyndigheten, i ett pressmeddelande.

Från och med nästa år förändras antagningsprocessen så att det går att söka till polisutbildningen när som helst under året. Tiden mellan ansökan och antagningsbesked ska också kortas rejält, från cirka 30 veckor till en månad.

– Det är på uppdrag av oss, vi har sagt att det inte funkar tillräckligt bra. Vi har rekordmånga som söker, men det är fortfarande så att vi ställer tuffa krav på poliser. Då måste hela processen för att pröva och anta poliser bli bättre. Från den 1 januari blir det ett nytt system och polisen säger till mig att det kommer ge effekt, säger inrikesminister Mikael Damberg (S).

Ska öka med 10 000

Dessutom har en funktionsinriktad polisutbildning tagits fram som ytterligare en väg in i polisyrket. Utbildningen är tänkt för personer som har erfarenhet som exempelvis it-forensiker, analytiker och utredare. Utbildningen har i dag 48 platser, men ambitionen är att fördubbla deltagarantalet till 2021.

Moderaternas rättspolitiske talesperson Johan Forssell är bekymrad över de dåliga siffrorna.

– De ställer ju på allvar frågan om det realistiska i att nå målet om 10 000 fler polisanställda. Om fördelningen ska vara två tredjedelar poliser så blir det väldigt svårt.

Forsell tycker att regeringen borde ta en ordentlig funderare på om att införa en betald polisutbildning för att få fler kvalificerade personer att söka. Moderaternas modell innebär att man efter fem år i polisyrket får sina studielån avskrivna.

”Utmanande mål”

Mikael Damberg vill inte ge upp målet om 10 000 fler polisanställda till 2024 och säger att regeringen är beredd att vidta ytterligare åtgärder.

– Rikspolischefen säger till mig att han tror att det går att nå målet. Jag förstår att det är ett utmanande mål, men vi har visat med de resursförstärkningar vi ger polisen att de kan växa. Men det är mycket jobb som återstår.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.