Färre brott och missbrukare bland tvillingar

Publicerad

Tvillingar löper betydligt mindre risk att dömas för brott eller att hamna i missbruk. Det visar ny svensk forskning. Dessutom klarar sig tvillingar bättre i skolan.

Professor Anders Hjern vid Centrum för forskning om ojämlikhet i hälsa vid CHESS på Karolinska Institutet/Stockholms Universitet har gjort studier på alla tvillingar i Sverige som föddes mellan 1973 till 1981. Det handlar om 13.400 tvillingar som vuxit upp tillsammans.

Resultaten visar på en klart mindre risk för kriminalitet hos tvillingar under ungdomsåren och yngre medelåldern. Risken för att dömas för ett brott är 18 procent lägre än hos andra i befolkningen -särskilt låg är risken för våldsbrott – 21 procent lägre. Ser man på domar och vård för narkotikamissbruk är risken för tvillingarna också 21 procent lägre.

Tvillingar kanske mer empatiska än andra
-När det gäller våldsbrotten så föreställer jag mig att det har att göra med den sociala träning som det innebär att vara tvilling – att man kanske blir mer empatisk än andra. Men det är en spekulation, säger Anders Hjern, barnläkare och professor i Stockholm.

-När det gäller missbruk, så tänker jag mig, att ha en person som man är nära på det viset som man är när man är tvilling, kan vara en form av social kontroll som gör att man inte testar i situationer där man annars skulle ha gjort det. Den andra personen kan också fungera som stöd, säger Anders Hjern.

Tvillingar är inte intelligentare än andra barn – trots det har de bättre betyg när dem går ut nionde klass och skaffar sig oftare universitetsutbildning.

Ingen skillnad senare
Men trots högre betyg och fler universitetsutbildningar visar det sig inte finnas någon skillnad mellan tvillingar och andra personer senare i yrkeslivet när det gäller inkomster och chanser till jobb.

-Det är inte svårt att tänka att det är en fördel att vara två när man ska studera. Men i arbetslivet har man sällan sin tvilling att hålla i handen om man ska göra karriär på arbetsplatsen, säger Anders Hjern.

-Man ska vara försiktig med förnumstiga råd om att det alltid är bra att så mycket som möjligt skilja på tvillingar. Det finns någonting väldigt viktigt i samspelet mellan tvillingar som man ska vara rädd om och ta vara på, menar Anders Hjern.

För tvillingföräldrar är dom nya forskningsrönen naturligtvis glädjande.

– Nu när man får höra att det finns så många fördelar med att vara tvilling i ett senare skede av livet så känns det helt fantastiskt, säger Kerstin Werder, tvillingförälder i Göteborg.

Lasse Weldeborn
lars.weldeborn@svt.se

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer