Flest asylansökningar 2017 gjordes av personer från Syrien, följt av Irak, Eritrea och Afghanistan. Foto: TT

Färre människor sökte asyl i Sverige 2017

Uppdaterad
Publicerad

Under 2017 sökte färre personer asyl i Sverige än de två föregående åren, rapporterar Sveriges Radio Ekot med hänvisning till Migrationsverkets statistik.

I fjol inkom ungefär 25.000 asylansökningar till myndigheten, jämfört med nära 29.000 år 2016 och omkring 163.000 under flyktingkrisen 2015.

Flest asylansökningar 2017 gjordes av personer från Syrien, följt av Irak, Eritrea och Afghanistan.

”Miljontals är fortfarande på flykt”

Den minskande siffran beror enligt Migrationsverket inte på att läget i omvärlden förändrats, utan på en omlagd politik i Sverige och Europa.

– Det är ju kopplat till de politiska beslut som har tagits, både på nationell och på EU-nivå. Situationen runt om i världen har inte förbättrats. Miljontals människor är fortfarande på flykt. Det som har förändrats är möjligheterna att ta sig till Sverige och till Europa, säger Fredrik Bengtsson, kommunikationsdirektör på Migrationsverket, till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.