En buss i Uppsala. Foto: SVT

Färre reser kollektivt i storstäderna

Uppdaterad
Publicerad

Tuffare rekommendationer och färre som reser i kollektivtrafiken, men finns det något samband?

– Det är för tidigt att säga, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Förra veckan beslutade Folkhälsomyndigheten att skärpa de allmänna råden för flera regioner i landet på grund av den ökade smittspridningen av covid-19. Landets tre största städer befinner sig alla i regioner där invånarna nu uppmanas att inte röra sig ute i samhället lika mycket som tidigare.

I Region Skåne finns det även ett specifikt råd om att undvika att resa med kollektivtrafiken.

– Resandet var betydligt lägre förra veckan än veckan dessförinnan. Men vi hade också lov så det kan bero på det, säger Theresia Swanholm, tf presschef på Skånetrafiken.

Enligt Swanholm har resandet legat på omkring 40-50 procent av det normala den senaste tiden, men förra veckan sjönk resandet ytterligare med 15-20 procent, beroende på fordonsform.

– Det vi kan se säkert är att resandet är lågt. Folk har tagit till sig av råden, säger Swanholm och tillägger att hon inte har fått in några rapporter om trängsel.

”Liten nedgång”

Även Västtrafik ser en nedgång i antalet resande den senaste veckan.

– Det kan bero på de hårdare restriktionerna, men det är för tidigt att säga, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik och tillägger att även Västtrafik har fått in färre rapporter om trängsel under föregående vecka.

Dock påpekar Ramquist att det ”generellt sett finns problem på vissa turer under rusningstrafik”.

– Vi ser ytterligare en liten nedgång i resandet, förra veckan var det 37 procent lägre än samma period förra året.

Resande på 65 procent

För huvudstadsområdet finns ”ingen bra data som kan ge den bilden. Våra verktyg för att mäta är trubbiga”, svarar Claes Keisu, pressansvarig vid Trafikförvaltningen i Region Stockholm angående den senaste tidens resande.

I sitt mejlsvar skriver han dock vidare:

”Tendensen är att det är ett minskat resande måndag-tisdag denna vecka jämfört med motsvarande dagar under veckorna före höstlovet. Det kan nog tolkas som att folk agerat på informationen om ökad smittspridning och att de har tagit till sig de lokala allmänna råden som gäller för Stockholm sedan i torsdags.”

Keisu skriver också att det bland de tiotusentals avgångar som sker per dygn ”generellt rapporteras trängseltillfällen på cirka 10-12 procent av avgångarna”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.