Polispådrag efter dödsskjutning på Munkhättegatan i Malmö den 29 februari 2016. Foto: TT/Johan Nilsson

”Färre skjutningar om vi hade det som i Danmark”

Uppdaterad
Publicerad

Det grova gängvåldet och de många skjutningarna har växt till en allt större utmaning för polisen. Förutom de direkta effekterna, med många skadade och döda, så kräver det enorma utredningsresurser som gör att annan brottslighet prioriteras ned. I Danmark har hårdare lagar gett färre dödsskjutningar.

Agenda har besökt Malmö, där polisen kraftsamlar. Sedan snart två veckor är nästan alla poliser i staden inriktade på att stoppa det grova våldet.

Efter det elfte mordet bara i år, varav sex med skjutvapen, fick det vara nog.

– Folk ska kunna känna sig trygga i sin egen stad och kunna gå på gatan utan att vara rädda för sin egen säkerhet, säger David på Malmöpolisen till Agenda.

Söker efter vapen och knark

I området Seved inträffade det senaste mordet. Polisen söker igenom bilar, personer och alla möjliga utrymmen i jakt på vapen och narkotika. I ett utrymme i en vägg bakom en lucka hittar de lite narkotika.

– Det gäller att vara påhittig för de gömmer det på de mest otroliga ställen, säger David.

Släpps ut efter några timmar

Punktinsatser mot speciella områden och personer pågår nu i stort sett dygnet runt i Malmö. De senaste veckorna har flera personer gripits i Malmö med vapen på sig – men erkänner man ett grovt vapenbrott så släpps man ut på gatan igen efter några timmar. I väntan på utredning och rättegång kan de kriminella därför fortsätta begå brott, ofta i flera månader.

– Vi har ett exempel där en person förra året grips med vapen, erkänner brottet och släpps. Efter det hinner han vara inblandad i ett mord och sedan själv också bli mördad. Det är inte rimligt, vi kan inte ha det så här, säger Bo Lundqvist, kriminalkommissarie i region syd.

Dansk lag blir ännu hårdare

Den svenska polisen har länge sneglat mot Danmark där vapenlagstiftningen är betydligt skarpare.

Utredningarna om skottlossning i Köpenhamn är färre än tidigare. Den som grips med ett vapen släpps inte ut från häktet i väntan på dom. Minst ett års fängelse blir det och snart fördubblas straffet när en ännu strängare lag träder i kraft.

Signalen verkar ha nått de kriminella. Ingen vill gripas med ett vapen för då är det lås och bom direkt.

Torben Granat Svarrer, utredningschef för grova brott vid Köpenhamnspolisen. Foto: SVT/Agenda

– De tänker en extra gång. De har inte längre med sig vapen bara för att det är kul. Det blir färre konflikter där folk skjuter varandra spontant, säger Torben Granat Svarrer, utredningschef för grova brott vid Köpenhamnspolisen.

Färre skottlossningar och färre döda

Visst är det fortfarande skottlossning emellanåt i Köpenhamn, men betydligt färre än i den mindre staden Malmö. I år har tre personer skjutits till döds i Köpenhamn. I Malmö är det dubbelt så många.  

– När jag hör vad som händer i Malmö och i Göteborg, tänker jag att det kanske kunde vara bra om man kunde få bort någon ur spelet innan det sker en skjutning. Eller, om man har gripit någon med vapen, att man kunde få behålla personen i häktet. Men det är ett politiskt beslut, inget där jag som polis har något att säga till om, säger Torben Granat Svarrer.

”Kunde inte föreställa oss detta”

– Om vi fortsätter på den inslagna vägen blir det långt mycket värre. För tio år sedan kunde vi inte ens föreställa oss den normalbild som vi har i dag. Hur ska det då se ut om ytterligare tio år? Om vi hade det som i Danmark skulle vi absolut ha färre grova våldsbrott och vi skulle absolut ha färre skjutningar, säger Bo Lundqvist.

Reportage i Agenda söndag 27 november kl 21.15 i SVT2 och SVT Play. I studion: inrikesminister Anders Ygeman (S).

Fakta: Antalet skjutningar

Så här många skjutningar har ägt rum hittills i år i Sveriges tre största städer:

Malmö: 145 skjutningar, 6 döda, 26 skadade

Göteborg: 35 skjutningar, 5 döda, 9 skadade

Stockholm: 106 skjutningar, 7 avlidna, 43 skadade

Totalt i de tre städerna i år: 285 skjutningar, 78 skadade, 22 avlidna

Källa: Polisen (Agenda)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.