Färre unga använder droger

Uppdaterad
Publicerad

Andelen 15-åringar som druckit alkohol och testat narkotika minskar. Det visar en undersökning från Centralförbundet för alkoholoch narkotikaupplysning (Can).

64 procent av killarna i årskurs nio har provat alkohol, mot 68 procent i fjol. Bland flickor är motsvarande siffror 66 procent i år mot 70 i fjol.

Andelen pojkar som testat narkotika är densamma som de senaste fyra åren, sju procent. Färre flickor testar dock narkotika, andelen har sjunkit från sju till fem procent. 4.800 elever ingår i undersökningen.

Narkotikatrend bruten

Björn Hibell, direktör på Can, gläds framför allt över undersökningens statistik om narkotikaanvändning.

-Det viktigaste den visar är att den uppåtgående trend som vi hade under hela 90-talet av andelen elever som prövat narkotika bröts i början av det här seklet. Värdena sjönk under några år och har sedan stabiliserats på en lägre nivå än tidigare, säger Björn Hibell, direktör på Can, om årets undersökning.

-Det är ett kvitto för att det görs en hel del bra arbete i det här landet för att undvika att unga kommer i kontakt med narkotika, säger regeringens narkotikasamordnare, Björn Fries, till SVT:s Rapport.

Kulmen för narkotikaanvändande nåddes 2001. Då var

andelen pojkar och flickor i årskurs nio som prövat narkotika tio respektive nio procent.

Den vanligaste narkotikasorten som unga prövar är cannabis följt av ecstasy, amfetamin samt missbruk av sömnmedel och lugnande medel som Rohypnol.

Hembränt

Cans undersökning visar att andelen flickor och pojkar i årskurs nio som drukit hembränd sprit fortsätter att minska och ligger på den lägsta nivån sedan mätningarna inleddes 1992. 16 procent av pojkarna och 19 procent av flickorna svarar att de druckit hembränt under det senaste året.

Andelen som druckit smuggelsprit ökar däremot något, både bland flickor och pojkar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.