De häktade är misstänkta för att med hjälp av blufftestamenten ha lurat till sig 50 miljoner kronor. Allmänna arvsfondens pengar kommer från avlidna som saknar nära släktingar.
-Det är klart att vi är bekymrade. Det är oerhört besvärande att detta har kunnat inträffa, säger Claes Ljungh, generaldirektör för Kammar- kollegiet till Rapport.
Brotten ska ha begåtts under 2006 och 2007. De inblandade är enligt polisen hemmahörande i Stockholm, Uppsala och Örnsköldsvik.
Den misstänkte som tidigare arbetat vid kammarkollegiet befinner sig just nu utomlands, och har begärts häktad i sin frånvaro.
Övriga åtta är gripna i Sverige.
Brottsrubriceringarna är grovt bedrägeri, försök till grovt bedrägeri och urkundsförfalskning.
Allmänna Arvsfonden
Allmänna arvsfonden inrättades 1928 när riksdagen beslutade att avskaffa arvsrätten för kusiner och avlägsnare släktingar. Om en avliden person saknar make eller närmare släktingar och inte har skrivit ett testamente, tillfaller egendomen arvsfonden.
I genomsnitt avlider 1.800 personer varje år utan av efterlämna arvsberättigade arvingar. Många av dem har emellertid skrivit testamenten där de utesluter arvsfonden som arvinge, varför det är i ungefär 600 fall per år som pengarna tillfaller arvsfonden.
Arvsfonden kan också få egendomar genom gåva, testamente eller försäkring.
Ideella organisationer som arbetar för barn, ungdomar eller personer med funktionshinder kan få stöd ur arvsfonden. Den verksamhet som får stöd ska vara nyskapande och utvecklande, och ligga utanför organisationens vanliga verksamhet. Ett projekt får stöd från arvsfonden under högst tre år.
Pengarna fördelas efter ansökningar. I genomsnitt delas 300 miljoner kronor ut varje år.
Källa: Allmänna Arvsfonden