Foto: TT

Federley kryssad till EU-parlamentet

Uppdaterad
Publicerad

Centerpartiets toppnamn Kent Johansson, Skara, blir av med sin plats i Europaparlamentet. Fredrick Federley kryssades in. Det visar kontrollräkningen.

I topp på listorna inför valet stod Kent Johansson men efter kontrollräkningen står det klart att Centerpartiets enda representant i Bryssel i stället blir Fredrick Federley.

– Det känns jättebra, men framförallt känns det bra att vi som parti, som faktiskt var uträknat, har dubblerat vårt väljarstöd mot opinionsmätningar bara tio dagar innan. Det har varit ett stort lagarbete, säger Federley till SVT.

Brett stöd

Federley fick drygt 4.000 fler personröster än Johansson och går därmed om. Federley är glad för de många personrösterna.

– Det är så klart ett erkännande och det är också ett tecken på att den här diskussionen som framförallt journalister vill spela upp om motsättningar mellan stad och land, den finns inte. Alla vi kandidater har haft ett brett stöd i hela landet.

Lagarbete

Federley påpekar i SVT:s Gomorron Sverige att Centerpartiets uppryckning inte hade varit möjlig om inte toppnamnen Kent Johansson och Kristina Yngwe tillsammans med honom hade jobbat stenhårt i slutspurten.

Fredrick Federley säger att det är för tidigt att analysera vad det var som skiljde ut honom från Kent Johansson och de andra kandidaterna i partiet, men han tror att hans hårda linje gentemot Sverigedemokraterna kan ha bidragit. Federley kritiserade skarpt SD:s förslag att förbjuda tiggeri.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.