Det är oklart hur länge fel man satt på anstalten innan det upptäcktes av Kriminalvården. Foto: TT

Fel man satt i fängelse – lurade Kriminalvården med fejkad identitet

Uppdaterad
Publicerad

Mannen dömdes till närmare tre års fängelse för grovt skattebrott. Men enligt SVT:s uppgifter betalade han en annan man som med fejkad identitet fick sitta av fängelsestraffet. Nu utreds händelsen som felaktigt frihetsberövande av särskilda utredningar på Kriminalvården.

Mannen från Uppsala drev, tillsammans med andra män, en omfattande illegal tillverkning av vattenpipstobak och struntade i att betala skatter.

Upplägget avslöjades genom hemlig kameraövervakning och när Ekobrottsmyndigheten slog till mot männens lokal hittades närmare 800 kilo vattenpipstobak.

Han dömdes förra året till fängelse två år och nio månader.

Men nu visar det sig att mannen som suttit på Svartsjöanstalten utanför Stockholm inte var rätt person. Den dömda Uppsalabon ska ha betalat en man för att med fejkad identitet inställa sig på anstalten och sitta av tiden, enligt SVT:s uppgifter.

Utreds som felaktigt frihetsberövande

Kriminalvårdschef Sandra Hultgren Stenström bekräftar att de har lämnat över ärendet till sektionen för särskilda utredningar på Kriminalvården.

– De tittar på vad som har hänt och hur det kunde ske, säger hon men vill inte gå in på några detaljer om det inträffade.

Incidenten utreds nu som felaktigt frihetsberövande av särskilda utredningar. Men inte heller utredaren vill ge några fler uppgifter om hur länge fel mannen suttit inlåst eller hur det uppdagades.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.