Foto: Pontus Lundahl/TT

Fel telefonnummer på röstkort i hela landet

Publicerad

Samtliga röstkort som nu skickas ut till röstberättigade i landet visar fel telefonnummer till både kommuner och länsstyrelser. Trots det är röstkorten giltiga och kommer kunna användas som vanligt.

Enligt Valmyndigheten är de telefonnummer som anges på röstkorten korrekta, men telefonnumret till kommuner och länsstyrelser har bytt plats.

”Tryckfelet har ingen betydelse för väljarens rösträtt och röstkortet går att använda som vanligt”, skriver myndigheten på sin hemsida.

– Tryckfelet beror på att data hamnat på fel plats under framtagningen av röstkorten. Det är så klart olyckligt och vi beklagar det inträffade, säger Jenny Stad, pressekreterare på Valmyndigheten.

Kan skapa förvirring

Men även fast röstkorten går att använda kan tryckfelet skapa förvirring för den som vill ha information från kommun eller länsstyrelse.

 – Det innebär att väljare som ringer till länsstyrelsen istället hamnar hos sin kommun, och vice versa. Och det är så klart olyckligt. Det som är viktigt är att förtydliga är att detta inte har någon betydelse för väljarens rösträtt, säger Jenny Stad.

Kontakta länsstyrelsen eller kommunen

Visa

Telefonnumret som anges till kommunen längst ned till vänster på röstkortet är telefonnumret till länsstyrelsen.

Telefonnumret som anges till höger i rutan med rubriken ”Om uppgifterna på röstkortet inte stämmer” är numret till kommunen.

Om du upptäcker att dina uppgifter på röstkortet inte stämmer ska du ringa till Länsstyrelsen för att begära rättelse i röstlängden. Detta ska du göra senast den 28 augusti. Numret till din Länsstyrelse går att hitta på Länsstyrelsens hemsida.

Har du allmänna frågor om valet och det svenska valsystemet kan du vända dig till Valmyndigheten på telefon 020-825 825.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val 2018 - #dinröst

Mer i ämnet