Fem automatkarbiner i en taxi – inte synnerligen grovt vapenbrott

Publicerad

Tre personer som har haft fem helautomatiska automatkarbiner och ammunition på allmän plats har av Högsta domstolen i dag dömts för grovt vapenbrott. Riksåklagaren hade yrkat på att det skulle bedömas som ett grövre brott, synnerligen grovt vapenbrott.

Polisen stoppade i januari en taxi i Stockholm och hittade fem automatkarbiner, fem magasin med 99 skarpa patroner och ytterligare 280 skarpa patroner. Tre unga män greps och i tingsrätten dömdes de åtalade personerna för synnerligen grovt vapenbrott. Det brottet infördes efter en lagändring för några år sedan för de grövsta vapenbrotten och kan ge fängelse i mellan tre och sex år.

Hovrätten ansåg däremot att gärningarna inte nådde upp till gränsen för synnerligen grovt brott och dömde männen för grovt vapenbrott. Riksåklagaren överklagade domen och pekade på att det rörde sig om ett stort antal mycket farliga, militära vapen med ett stort antal skarpa patroner på allmän plats.

Men Högsta domstolen delar i en dom idag hovrättens bedömning. I domskälen anger Högsta domstolen att gärningarna är så allvarliga att det inte råder någon tvekan om att de ska bedömas som grovt brott. Men domstolen menar att det måste finnas utrymme i den övre delen av straffskalan för fall som avser befattning med ett avsevärt mycket större antal vapen i sammanhang som är mer allvarliga än det nu aktuella.

Högsta domstolen har därför kommit fram till att innehavet av vapnen och ammunitionen ska bedömas som grovt vapenbrott. Eftersom de tilltalade är unga dömdes de till lindrigare straff. Två av dem var 19 år vid brottet och dömdes till fängelse i ett år och åtta månader medan den tredje, som var 17 år vid tiden för brottet, dömdes till sluten ungdomsvård.

Det var tre ledamöter i Högsta domstolen som bestämde domen. Två ledamöter var skiljaktiga och ville bedöma gärningarna som synnerligen grovt brott.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.