Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Förvirring råder efter att besöksförbudet hävs på äldreboenden Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

FHM: Kommuner får inte förbjuda äldre att ta emot besök

Uppdaterad
Publicerad

Kommuner har inte rätt att införa lokala besöksförbud på sina äldreboenden. Det konstaterar Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad.

– Jag tycker att det är olyckligt att man gjort så, säger hon.

Flera kommuner runt om i landet har valt att förlänga besöksförbudet på sina äldreboenden, trots att det nationella förbudet inte längre gäller. Viss förvirring har också rått kring vad som egentligen gäller kring mandat att fortsatt förbjuda besök, vilket kommuner vittnar om i klippet här ovan.

Folkhälsomyndighetens chefsjurist Bitte Bråstad säger dock nu att agerandet att lokalt förlänga besöksförbud är olyckligt och en inskränkning av individens grundlagsskyddade rättigheter.

– Regeringen har bestämt att det här ska tas bort och då tycker jag att det är märkligt att kommuner går in och gör tvärtom, säger hon och fortsätter:

– Kommuner får inte förbjuda personer att ta emot besök eller lämna sina hem, de äldre har rättigheter som alla andra.

Kan avråda från besök

Vare sig kommuner, smittskyddsläkare eller myndigheter har några juridiska möjligheter att förlänga det slopade besöksförbudet, enligt Bitte Bråstad. Däremot kan kommunerna avråda från att besöka enskilda boenden under kortare perioder om smittspridningen är hög i området.

– Men det ska man bara göra i situationer när det är absolut nödvändigt, säger hon.

Folkhälsomyndigheten kommer inom kort att presentera ett nytt förslag som ger myndigheten rätt att besluta om tillfälliga lokala rekommendationer vid lokala utbrott.

– Vi får se om det räcker när det gäller äldreboendena. Än så länge har de allmänna råden fungerat bra och man får räkna med att de flesta vill sina äldre väl, säger Bråstad.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer