FHM: Kraftig ökning av antalet smittfall

Uppdaterad
Publicerad

Covidsmittan i Europa fortsätter uppåt. Även i Sverige ser Folkhälsomyndigheten en ökning av antalet smittade. Regionerna måste arbeta snabbare och se till att erbjuda fler som är i stort behov av vaccin en tredje dos, menar FHM:s enhetschef Sara Byfors.

Smittspridningen fortsätter stiga både globalt och i Europa. Det säger Sara Byfors, enhetschef på Folkhälsomyndigheten, på en myndighetsgemensam pressträff om det rådande coronaläget.

– Även antalet dödsfall ökar i Europa, säger Sara Byfors.

Hon menar att ökningen är väntad på grund av vintersäsongen. Byfors fortsätter med att prata om läget i Sverige.

– Veckan har börjat med en ganska kraftig ökning av antalet fall, säger hon.

Hon säger vidare att det kan bero på att fler testar sig på grund av nya rekommendationer, men tror att siffrorna beror på en reell smittspridning som är relativt jämn över hela Sverige.

Fler vaccinerade på iva

FHM ser även en viss ökning av vaccinerade som behöver intensivvård, enligt Sara Byfors.

– Man kan se att det är fler vaccinerade i relation till ovaccinerade som ligger på iva just nu, säger hon.

Antalet nyanlagda på iva är alltjämt relativt lågt.

Regionerna behöver öka takten

Sara Byfors säger att vaccinet är det bästa skyddet mot allvarlig sjukdom och död men inte är lika effektivt mot smittspridning.

Byfors betonar att personer som är över 80 år, har hemtjänst eller bor på särskilt boende är i stort behov av att få vaccin, eftersom de löper högre risk för svår sjukdom och död.

– Regionerna behöver öka takten, säger Byfors och syftar på att erbjuda gruppen en tredje dos.

55 procent av de med hemtjänst, 79 procent av de på Säbo och 65 procent av de över 80 år har fått en tredje dos vaccin mot covid-19.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.