Sajten är öppen med att man inte är Folkhälsomyndighetens sajt. Foto: Johan Nilsson/TT, Skärmdump fhm.se

Fhm-sajt såld till okänd köpare – förespråkar munskydd

Uppdaterad
Publicerad

Webbadressen fhm.se, som varit till salu till högstbjudande, används nu för att sprida ”råd till allmänheten om covid-19”.

Folkhälsomyndigheten har tidigare erbjudits att köpa adressen, men svarat att man inte är intresserade.

På sajten finns både länkar till sajter som kritiserar Folkhälsomyndighetens strategier – och en uppmaning att alltid använda munskydd.

SVT berättade härom veckan att webbadressen fhm.se var till salu på nätet. Folkhälsomyndigheten hade fått flera erbjudanden om att köpa sajten men avstått eftersom myndighetens officiella förkortning är FoHM.

Samtidigt används FHM ofta, också av medier i Sverige (inklusive SVT), och experter har varnat för att adressen skulle kunna användas i bedrägliga syften.

Coronapandemin

De gångna veckorna har fhm.se-sajtens innehåll förändrats flera gånger. Under en period var den helt tom.

Men nu finns där innehålll. ”Råd till allmänheten om covid-19” lyder rubriken. Och det är råd som bitvis inte alls stämmer överens med Folkhälsomyndighetens.

Framför allt: en tydlig uppmaning att alltid använda munskydd. ”Använd alltid munskydd när du befinner dig tillsammans med andra människor” heter det.

Sajten beskriver sig som ”en plats där du kan läsa utvald aktuell information om covid-19, främst från Världshälsoorganisationen, på svenska”. Den som letar efter Folkhälsomyndighetens sida hänvisas vidare med en länk.

Sajten länkar också till ”Vetenskapsforum covid-19” som återkommande kritiserat regeringens och Folkhälsomyndighetens vägval kring pandemin.

Ägaren: Har sålt vidare

SVT har varit i kontakt med den person som enligt Internetstiftelsens domänregister äger domännamnet fhm.se

Personen uppger att hen tidigare ”använt domännamnet för mer praktiska ändamål”, och erbjudit sig att sälja adressen till Folkhälsomyndigheten för att de skulle kunna skydda förkortningen.

SVT har tagit del av mejlkommunikationen mellan Folkhälsomyndigheten och den registrerade ägaren. Enligt den har myndigheten frågat vad det kostar att köpa namnet, varpå man hänvisas till att gå med i budgivningen. Då låg det ledande budet på 2 500 euro.

Av handlingar framgår också att Folkhälsomyndigheten frågat Internetstiftelsen om råd, framför allt kring vad som vore ett rimligt pris. Stiftelsens expert svarar med att ge exempel, till exempel hur MSB betalade 950 000 kronor för sajten msb.se.

Folkhälsomyndigheten ville dock inte gå in i budgivningen, och enligt ägaren har adressen nu sålts till ”en okänd köpare baserad i Taiwan”.

”Jag hade släppt domännamnet till Fohm för ca 1 000 kr som då täcker mina egna kostnader. Men de har alltså inte agerat i tid och det fanns ett intresse från allmänheten uppenbarligen då domännamnet numera har sålts vidare” skriver ägaren.

Anders Vahlne, ordförande för ”Vetenskapsforum covid-19”, uppger för SVT att gruppen inte ligger bakom sajten.

Ägaren: ”Fokus på vetenskapen”

Sajtens nya ägare skriver till SVT att man vill ge människor tillgång till Världshälsoorganisationens rekommendationer om covid-19.

”Vi är tydliga på sajten med att FHM.se inte är Folkhälsomyndigheten. /.../ Innan vi köpte domänen så hade FHM.se tusentals besökare varje dag som inte fick någon information alls. Tack vare vår sajt får de nu tillgång till information inklusive en länk till Folkhälsomyndighetens hemsida.”

Avsändaren vill inte avslöja sin identitet. ”Vi vill att fokus ska vara på vetenskapen, inte på oss som personer. Vi håller med Greta Thunberg som säger 'lyssna på vetenskapen'.”

Folkhälsomyndighetens kommunikationschef skriver till SVT att myndigheten inte har någon kommentar till sajtens innehåll. ”Men vi ser förstås allvarligt på att information som inte är kvalitetssäkrad finns på en sajt som anspelar på vårt myndighetsnamn. Om än med en felaktig förkortning.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet