Feministiskt initiativ har nu öppnat ett uteslutningsärende riktat mot tidigare partiledaren Gudrun Schyman. Foto: Pär Fredin / TT

Fi: Öppnat uteslutningsärende mot Gudrun Schyman

Uppdaterad
Publicerad

Feministiskt initiativ har öppnat ett uteslutningsärende mot sin tidigare partiledare Gudrun Schyman. Detta på grund av hennes engagemang i organisationen Klimatalliansen.

– Jag blev väldigt förvånad, säger Gudrun Schyman till SVT Nyheter.

Processen ska ha inletts på beslut av partistyrelsen och bottnar i partiets stadgar om att en medlem kan skada partiet om denne är förtroendevald eller kandiderar för ett annat parti.

– Gudrun Schyman har lyft att hon vill se att organisationen ombildas till ett politiskt parti, kandiderar till riksdagsvalet och att hon är beredd att stå på den listan, säger Karin Tennemar, kommunikationsansvarig på Fi.

Enligt Karin Tennemar har partiet informerat Gudrun Schyman, som idag verkar som kommunpolitiker i Simrishamn. Hon satt som partiledare åren 2005–2011 och 2013–2019.

Det är enligt Tennemar ännu inte klart vad uteslutningsärendet kommer att leda till.

– Det är så klart inget vi tycker är roligt eller önskar att göra. Men Gudrun Schyman varken kan eller ska behandlas bättre eller sämre än någon annan medlem, säger hon.

– Jag önskar ju att Gudrun kanaliserat engagemanget för klimatfrågor inom Fi.

Klimatalliansen är en organisation med fokus på klimatfrågan och som nyligen uttryckt en vilja att ombildas som ett politiskt parti med siktet på riksdagen. På lördag ska organisationen fatta ett beslut i frågan.

Schyman förvånad

Gudrun Schyman anser att hon varit tydlig med sitt engagemang i Klimatalliansen och vad organisationen innebär. Hon är därför förvånad över partiets agerande.

– Informationen om Klimatalliansen har jag på alla sätt och vis framfört till partiet. Sen har det inte alltid gått fram, det är mycket möjligt. Men det är en diskussion vi får ha då, säger Gudrun Schyman till SVT Nyheter.

Enligt henne skulle Klimatalliansen inte vara ett politiskt parti i traditionell bemärkelse, utan en samling personer med olika erfarenheter med målet att påverka politiken i klimatfrågan.

Hon vidhåller dock att hon vore intresserad av att stå på Klimatalliansens eventuella riksdagslista i valet.

SVT: Om ni blir ett parti, du hamnar på listan, kommer in i riksdagen och samtidigt sitter på Fi:s plats i Simrishamn, kan du se att det kan skada Fi?

– Nej absolut inte.

Om du blir utesluten, hur skulle det kännas?

– Jag spekulerar absolut inte i något sådant. Jag utgår ifrån att vi kan komma överens.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.