Fick tvångstankar efter bilolycka – ersättningen drogs in

Uppdaterad
Publicerad

Tommy Larsson utvecklade svåra tvångstankar efter en allvarlig trafikolycka. Men trots att hans läkare kopplar tvångsbeteendet till olyckan valde försäkringsbolaget att dra in ersättningen. De hävdar att Tommys psykiska besvär beror på ett uppbrott med flickvännen och att hans hund dog.

Tommy Larsson skadades allvarligt i en trafikolycka 2011 då han som cyklist blev påkörd av en lastbil. När han kom in till sjukhuset konstaterades skador på bland annat höften och magmuskulaturen.

Efter olyckan återgick Tommy till sitt arbete på ett lager, men endast på deltid eftersom han fortfarande hade smärtor i kroppen samt hade utvecklat psykiska problem och tvångstankar.

Bland annat kände han sig tvingad att utföra långdragna rörelsemönster för att våga sätta sig i en bil eller köra ut i trafiken. 

”Det känns som att de jävlas med en”

Till en början fick Tommy ersättning från sitt försäkringsbolag Trygg Hansa, men efter en tid kom ett brev där de meddelade att ersättningen dras in.

Trygg Hansas medicinska rådgivare, som tittat på Tommys journaler både innan och efter olyckan, har hittat andra orsaker till Tommys mående än själva olyckan.

Enligt rådgivarna är det mer troligt att Tommy utvecklat sina tvångsbeteenden på grund av att hans hund dog drygt tre månader efter olyckan och att en relation tog slut, drygt ett år senare. 

– Det är komiskt. De känns som att de hittar någon liten grej bara för att jävlas med en, säger Tommy Larsson till SVT:s konsumentredaktion Plus.

LÄS MER: Juristen: ”Systemet är inte rättssäkert”

Innan olyckan hade Tommy ingen kontakt med psykiatrin och i hans egen journal står att läsa:

”Patienten utvecklade sitt tvångssyndrom direkt efter olyckan då han tydligt kan beskriva de första tvångstankarna och handlingarna kopplade till undersökningarna som han genomgick akut under sjukhusvistelsen.”

Trygg Hansa vill inte uttala sig

Till våren ska Tommys ärende tas upp i tingsrätten.

Trygg Hansa vill inte kommentera Tommys ärende med hänvisning till att det är en pågående rättsprocess. Först när ärendet är avslutat kan de tänka sig att prata om beslutet. 

– För oss på Trygg Hansa är det extremt viktigt att alla kunder får en rättvis bedömning och att alla behandlas lika. Det här ärendet har genomgått den obligatoriska prövningen i Trafikskadenämnden och vi följer deras rekommendation, men vi kan inte uttala oss om det enskilda fallet, säger Hanna Axelsson, kommunikationschef på Trygg Hansa.

Se Plus serie om trafikskadades kamp mot försäkringsbolagen. ”Plus granskar” finns nu i SVT Play.

Tipsa Plus!

Den här artikeln bygger på ett tittartips. Vad vill du att SVT:s konsumentredaktion Plus ska granska? Tipsa oss här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.