Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se Kit Gabriel berätta om samtalet som fullständigt förändrade hans liv. Foto: SVT/Pappa utan att veta

Fick veta att han skulle bli pappa månader innan födseln – ”Sa det inte till någon”

Publicerad

Kit Gabriel var singel när han fick samtalet om att han skulle bli pappa. Han fick också veta att sonen skulle födas bara månader senare.

– Jag tror att det är största mardrömmen för en man, att någon du inte är tillsammans med blir gravid, säger Kit Gabriel i dokumentären Pappa utan att veta.

Snart ettåriga Todd kryper omkring på mattan i en vit body. Han bor i lägenheten tillsammans med sin mamma och pappa, som är ett par. Så var det inte när de fick veta att han låg i magen.

– Jag såg inte gravid ut och jag kände mig inte gravid, har Todds mamma Filippa Toremo tidigare berättat i den uppmärksammade SVT–dokumentären Gravid utan att veta.

För sent för abort

Förstagångsföräldrarna, som då bara var vänner, fick veta att de väntade barn fem månader in i graviditeten. Då var det för sent för abort. Från start övervägde de båda två att de kanske skulle adoptera bort sonen i magen.

– Han hade kanske fått det bättre någon annanstans, med ett par som ville ha barn och som var förberedda på det, säger Kit Gabriel.

Reagerade med ilska

Eftersom Filippa Toremo var öppen om graviditeten och fick allt fler följare i sociala medier ville Kit Gabriel först inte att folk skulle få veta att han var pappan.

– Jag sa det inte till någon. Av den enkla anledningen att jag ville välja själv när jag skulle berätta, säger Kit Gabriel.

Livet vände helt

Till slut bestämde sig Kit Gabriel för att vara delaktig i barnets liv.

– Beslutet att vara med, att vara pappa, kom successivt. Men det känns som att det kom naturligt. När vi pratade så insåg jag att hon hade tänkt igenom detta, säger Kit Gabriel.

När Todd väl hade fötts förändrades allt. Plötsligt insåg de två, som tidigare bara varit vänner, att de blivit kära i varandra och idag lever de som en familj.

– Jag har växt väldigt mycket som människa, säger Kit Gabriel.

Möt den lilla familjen och hör om dagen då Kit Gabriel fick veta att livet skulle förändras fullständigt i klippet ovan.

Se Pappa utan att veta på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.