Fildelare dömd till dagsböter

Uppdaterad
Publicerad

En 26-årig man dömdes i dag till dagsböter för att han gjort filmen Rånarna tillgänglig på internet.

Göteborgs tingsrätt gick på åklagarens linje och dömde mannen till 80 dags- böter á 200 kronor för brott mot upphovsrättslagen.

Mannen nekade till brott och hävdade att filmen kan ha kommit från någon kamrats dator.

Tidigare har två män från Västerås och Sollentuna dömts till 80 dagsböter för att de lagt ut filmerna Hip hip hora respektive Den tredje vågen.

Tidigare dom

I en dom i oktober 2004 dömdes en 28-årig man från Västerås till samma bötesbelopp, 16.000 kronor, för att han delat ut filmen ”Hip hip hora”. Fildelningen hade upptäckts av Antipiratbyrån.

Fakta om fildelning

  • Fildelning innebär att dela med sig av datafiler, exempelvis musik i mp3-format eller filmfiler, till andra via internet.
  • Ursprungligen skickades filerna via centrala nav, sajter som Napster. Men sedan Napster stängdes skickas nu filerna direkt från användare till användare.
  • För att delta i fildelningen behövs speciella program, till exempel Bittorrent och Direct Connect. Med ett sådant program ser man vilka filer som andra användare har, och de data som tankas ner till den egna datorn görs samtidigt tillgängliga för andra inom nätverket att ladda hem.
  • Från den 1 juli 2005 är det i Sverige helt olagligt såväl att ladda ned som att tillhanda-hålla upphovsrättsskyddat material för nedladdning.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.