Nationalekonomen: ”Hade vi inte haft de här ekonomiska stöden hade krisen varit allvarligare”

Uppdaterad
Publicerad

Finansminister Magdalena Andersson är inte oroad för att ekonomin ska ta skada på lång sikt. Utom på en punkt.

När Ekonomibyrån intervjuade henne sa hon att det hon var mest orolig för 2021 är den stigande ungdomsarbetslösheten.

Ungdomsarbetslösheten har stigit med över tre procent sen pandemin bröt ut. Att arbetslösheten för unga ska bli långvarig och omfattade oroar finansminister Magdalena Andersson inför 2021.

– Många ungdomar som skulle ta sina första steg på arbetsmarknaden har nu istället fastnat i långvarig arbetslöshet. Det är verkligen inte ett bra sätt att starta sitt vuxna liv, säger Magdalena Andersson till Ekonomibyrån.

I våras när pandemin bröt ut befarade många att arbetslösheten skulle bli högre än vad den hittills blivit. 

– Om vi inte hade haft de här stödåtgärderna så hade krisen varit mycket värre, säger nationalekonomen Cecilia Hermansson. 

“Kan leda till ökad kriminalitet”

Den tidigare moderata partiledaren Anna Kinberg Batra trots precis som finansministern att ungdomsarbetslösheten kan bli långvarig.

– Om man tittar just på butiker, handel hotell- och restaurang där många får det där viktiga första jobbet , där tror jag att det kan bli arbetsmarknadseffekter på lång sikt.

Hon menar att de omfattande stödpaketen lett till att flera företag räddats undan konkurser, men att de ekonomiska stöden bara är temporära. 

– Efter krisen ska hela branscher komma igen. Det kan bli tufft för de som ännu inte fått fäste än på arbetsmarknaden, säger Anna Kinberg Batra.

Den socialdemokratiske tidigare näringsministern Leif Pagrotsky ser också orosmoln.

– Den helt överskuggande faromomentet är de ungdomar som hållits borta från arbetsmarknaden under flera år kanske aldrig får göra entré. Men allt vad det innebär med risker för ökad kriminalitet och sociala problem, säger Leif Pagrotsky. 

Det behövs en djärv politik med höga ambitioner för att förhindra en omfattande ungdomsarbetslöshet, tycker han och tillägger:

– Det är ett ambitiöst och tufft mål, men alternativen är förskräckande, säger Leif Pagrotsky.

Se hela avsnittet av Ekonomibyrån i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.