Arkivbild. Foto: Anders Wiklund/TT

Finansministern om euron: Upp till svenska folket att bestämma

Uppdaterad
Publicerad

EU-kommissionen väntas föreslå att Sverige och övriga EU-länder ska ha infört euro-valutan senast år 2025. Finansminister Magdalena Andersson har svårt att se att kommissionen kan tvinga Sverige att gå med.
– Självklart skulle man inte gå med i euron utan att det blir en ny folkomröstning, säger Andersson till SVT Nyheter.

Enligt ett dokument som tyska tidningen FAZ Frankfurter Allgemeine Zeitung skriver om i dag kommer EU-kommissionen i nästa vecka att lägga fram förslag om euro-områdets framtid. I förslaget ingår att Sverige ska ha infört euro-valutan senast år 2025, uppger den tyska tidningen.

LÄS MER: EU-läcka: Sverige måste anta euron 2025

Sverige uppfyller egentligen alla ekonomiska krav för att anslutas till euron, men efter nej i folkomröstningen 2003 har svenska politiker förklarat att Sverige står utanför.

Andersson: Krävs ny folkomröstning

Och finansminister Magdalena Andersson (S) ger inte mycket för de nya förslaget som läckt ut.

– Där vill jag vara väldigt tydlig. Det är naturligtvis upp till svenska folket att bestämma om och när euron ska införas inte någon annan, säger Magdalena Andersson (S) till SVT. Vi har haft en folkomröstning och självklart skulle man inte gå med i euron utan att det blir en ny folkomröstning. Här har det inte hänt något sedan vi hade folkomröstningen som skulle öka sannolikheten att svenska folket skulle rösta ja.

Kan EU-kommissionen tvinga Sverige att gå med?

– Jag har väldigt svårt att se att kommissionen skulle göra det. Här är det väldigt tydligt: om svenska folket vill gå med euron ska det vara en folkomröstning och sedan kan man i så fall fatta ett sådant beslut, säger Magdalena Andersson.

Övriga EU-länder som idag står utanför euron är Polen, Tjeckien, Ungern, Kroatien, Rumänien och Bulgarien, Danmark och Storbritannien. De två senare länderna har dessutom ett undantag som gör att de inte behöver bli medlemmar.

LÄS MER: Analys: En testballong – men svårare stå utanför euron

Förslag uppges komma nästa vecka

Enligt planerna ska EU-kommissionen lägga fram sina förslag offentligt på onsdag den 31 maj. Förra veckan träffade de ansvariga EU-kommissionärerna Pierre Moscovici och Valdis Dombrovksis viktiga personer i EU-parlamentet eftersom EU-kommissionen i förväg ville informera om och förankra sina förslag i förväg. Enligt tidningen FAZ finns det samtalsunderteckningar från mötet, och dessa protokoll hänvisar tidningen nu till.

Dombrovskis: Ett missförstånd

Men under en presskonferens på måndagen förnekade Valdis Dombrovskis att ett sådant förslag ska vara på gång. Dombrovskis menar att det hela rör sig om ett misstförstånd, skriver sajten DinaPengar.se med hänvisning till Nyhetsbyrån Direkt:

– Det verkar ha uppstått någon sorts missförstånd. Vi diskuterar hur EMU ska fullbordas fram till 2025, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer