En glad Sauli Niinistö på valvakan i Helsingfors. Foto: TT

Sauli Niinistö blir omvald som Finlands president

Uppdaterad
Publicerad

Sauli Niinistö sitter kvar som Finlands president efter en historisk valseger. Han är den förste som väljs utan en andra, avgörande valomgång.

– Jag är rörd, men känner ansvaret. Jag ska göra mitt bästa, säger han till det finska public service-bolaget YLE.

Sauli Niinistö får 62,7 procent av rösterna enligt YLE:s prognos. Näst flest röster får Pekka Haavisto från De gröna med 12,4 procent följt av Sannfinländarnas kandidat Laura Huhtasaari som får 6,9 procent.

Röstdeltagandet låg på 69,9 procent vilket är något lägre än det förra valet för sex år sedan. Rekordmånga, över 1,5 miljoner finländare, motsvarande 36,1 procent av de röstberättigade, utnyttjade i år möjligheten att förtidsrösta.

”Segerfesten har startat”

69-årige Niinistö får alltså mer än 50 procent av rösterna vilket betyder att det inte kommer krävas en andra valomgång. Något som aldrig tidigare har inträffat i ett presidentval i Finland.

– Segerfesten har redan startat här, säger SVT:s reporter Hasse Svens som befinner sig på Sauli Niinistös valvaka.

Den sittande presidenten var storfavorit inför valet. Den senaste valundersökningen gav honom ett stöd på 63 procent av rösterna.

– Den enkla och raka förklaringen till att han blir omvald är att folket tycker att han gjort ett väldigt bra jobb under de senaste sex åren, säger Hasse Svens.

Den finländska presidentens ansvarsområden är landets utrikes- och säkerhetspolitik. Niinistö har under det senaste året fått mycket positiv publicitet i media och har bland annat träffat presidenterna Donald Trump, Vladimir Putin och Kinas ledare Xi Jinping.

Moderata Samlingspartiets kandidat

Sauli Niinstö har varit Finlands president sedan 1 mars 2012. Han kandiderar för en opolitisk valmansförening men är också moderata Samlingspartiets kandidat.

Han är utbildad jurist och invaldes i riksdagen första gången 1987. Han var partiledare för Samlingspartiet 1994 – 2001. Niinistö har varit både finans- och justitieminister samt riksdagens talman.

Resultatet i presidentvalet

Sauli Niinistö (Obunden) 62,7%

Pekka Haavisto (De gröna) 12,4%

Laura Huhtasaari (Sannfinländarna) 6,9%

Paavo Väyrynen (Via valmansförening) 6,2%

Matti Vanhanen (Centern) 4,1%

Tuula Haatainen (Socialdemokraterna) 3,3%

Merja Kyllönen (Vänsterförbundet) 3,0%

Nils Torvalds (Svenska folkpartiet) 1,5%

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.