Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alexander Stubb och Ulf Kristersson under en presskonferens på tisdagen. Foto: SVT

Finlands president: ”Vi är en slags front line state för Nato”

Uppdaterad
Publicerad

Europa behöver ta ett större ansvar för den europeiska säkerheten och stödet till Ukraina är även en viktig del för Finland och Sveriges säkerhet. Det säger Ulf Kristersson på en gemensam pressträff med Finlands president Alexander Stubb.

– De slåss bokstavligen för vår säkerhet.

President Alexander Stubb är på statsbesök i Sverige, vilket började med ett besök på det kungliga slottet. Efteråt träffade han riksdagens talman Andreas Norlén och höll ett tal inför riksdagen.

På eftermiddagen hölls en gemensam pressträff med statsminister Ulf Kristersson.

En presskonferens där Ulf Kristersson började med att lyfta hur Europa behöver ta ett större ansvar för den europeiska säkerheten. Men även hur viktigt stödet till Ukraina är, både för Ukraina som självständig nation men även för Finlands och Sveriges säkerhet. Han välkomnar också beskedet från USA där ett nytt stort stödpaket nyligen röstades igenom till Ukraina.

President Alexander Stubb säger att mycket av hans och Ulf Kristerssons samtal handlat om säkerhet och försvar. Framförallt inom Nato.

– Vi blev medlemmar för att vi gav mervärde till Nato. På marken, i luften och till havs. Nu har vi ett enormt ansvar, vi är en slags front line state för Nato eftersom vi fördubblat gränsen mot Ryssland, säger president Alexander Stubb.

Näringslivet en viktig roll för säkerheten

Alexander Stubb betonar även att det finns en annan sida av den geopolitiska världen. Där det inte bara en fråga om vapen, missiler och trupper. Utan en viktig fråga är näringslivet och dess roll till säkerheten.

– Om jag vore en företagsledare skulle jag se till att ha en chief geopolitical officer. Man måste förstå det som sker, vi lever inte längre i samma fria marknadsvärld som vi trodde att vi skulle leva i efter kalla kriget, säger Stubb.

Den sista punkten på pressträffen gjorde gällande behovet av säkra nätverk. Där Alexander Stubb säger att det i dag finns stora möjligheter för svenska Ericsson och finska Nokia att expandera runt om i världen för att fylla detta behov.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.