SVT Nyheters ansvarige utgivare Charlotta Friborg. Foto: SVT

”Finns flera exempel på hur övergrepp tystats ned”

Uppdaterad
Publicerad

Den världsomspännande katolska kyrkan har de senaste decennierna skakats av en rad avslöjanden om sexuella övergrepp. I spåren av dessa publiceringar har en rad andra journalistiska granskningar gjorts. Högt uppsatta kyrkoledare och präster har dömts eller avsatts. Men det finns också flera exempel på hur övergrepp tystats ned och förövarna i stället förflyttats.

Hur ser det ut i Sverige då? Den frågan ställde sig vår grävande reporter Marja Grill. I USA har 146 församlingar och 20 religiösa ordnar eller organisationer offentliggjort listor på präster, munkar eller biskopar som utretts och som konstaterats ”trovärdigt anklagade” för sexuella övergrepp. På dessa amerikanska listor fanns två präster som jobbat i Sverige och som här anklagats för att utsätta vuxna församlingsbor för övergrepp. Dessa personer skickades i tysthet från Sverige.

Vårt team har fortsatt arbetet

Nu har vårt granskande team Marja Grill och Diamant Salihu fortsatt arbetet och kan berätta hur en kvinna blev bemött av kyrkans företrädare när hon berättat om sexuella närmanden – vid ett förhörsliknande samtal som hon själv beskriver som kränkande och som Sven-Erik Alhem, före detta överåklagare och nuvarande förbundsordföranden i Brottsofferjouren, menar skuldbelägger den drabbade och främst syftar till att skydda den katolska kyrkan. Vi har haft tillgång till anteckningarna från utfrågningen. Den kvinna som detta handlar om vill vara anonym. Efter en avvägning av allmänintresset har vi valt att anonymisera den person som anklagelserna riktas mot liksom dennes andlige ledare. Fokus för denna publicering har varit hur kyrkans officiella företrädare agerat när dessa uppgifter kommit fram. Därför har de personer som representerat kyrkan namngivits.

Tvingat katolska kyrkan till större öppenhet

Trycket från de senaste årens journalistiska granskningar och från församlingsmedlemmar har steg för steg tvingat den katolska kyrkan till större öppenhet. Så sent som i onsdags, alltså veckan före jul, beslutade påven Franciscus att lyfta sekretessen när det gäller sexövergrepp mot barn. Det ska inte längre vara möjligt att hänvisa till tystnadsplikt i stället för att rapportera om misstänkta brott.

Som en direkt konsekvens av SVT:s granskning meddelade Katolska kyrkan i Sverige på onsdagen på sin hemsida att man tillsätter en arbetsgrupp för att utreda hur samtalet genomfördes. Än en gång visas vikten av journalistisk granskning i detta ämne. Offer kan tack vare grävande journalistik få upprättelse och organisationer som den Katolska kyrkan tvingas att se och åtgärda missförhållanden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Nyhetsbloggen

Mer i ämnet