Fortsatt fint väder väntar i rekordsoliga mars

Publicerad

Solen har strålat ovanligt många timmar i mars i år. SMHI:s solskensmätare visar att flera orter går mot ett nytt solrekord för månaden. SVT:s meteorolog Nitzan Cohen uppger att vi desutom har en solig söndag att se fram emot.

– Blir omkring 10-15 plusgrader på många håll, säger Cohen på lördagskvällen.

Gotland och Stockholm har hittills haft flest soltimmar, 167 respektive 156. Det nuvarande solrekordet i mars för Gotland och Stockholm ligger på 213 respektive 256 soltimmar och uppmättes 2012 samt 2013.

– Mars har stuckit ut på flera olika plan. Dels har det varit ovanligt varmt i framförallt norra Sverige och sen har det varit ovanligt torrt i sydöstra delar av landet, säger Nitza Cohen.

Väderfenomen ligger bakom

Solskenet över bland annat Småland, Stockholm och Gotland beror på en ”omegablockering”. Fenomenet innebär att ett högtryck parkerar sig över en plats och att lågtryck då tar en nordligare bana. Det har inneburit att Norrland drabbats av sämre väder.

Tarfala i Kebnekaisemassivet går mot ett annat rekord – i minst soltimmar under månaden mars. Hittills har man haft 49 soltimmar. Det nuvarande rekordet ligger på ett minimum av 78 soltimmar, vilket uppmättes år 2012.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.