Väntsal för asylsökande på Migrationsverket i Solna, Stockholm. Arkivbild.

Fler asylsökande väntas i år

Publicerad

Migrationsverket skriver upp prognosen för antalet asylsökande i år.
Framför allt väntas antalet migranter från Syrien och Sydamerika öka.

I sin senaste prognos bedömer Migrationsverket att omkring 23 000 personer kommer att söka asyl i Sverige under 2020. Den tidigare prognosen låg på 21 000.

Jämfört man med hur många som sökte asyl i Sverige under 2019 så innebär prognosen en ökning med omkring 1 000 personer. Under förra året sökte 21 958 personer asyl här.

– Det är en ganska marginell ökning, säger Migrationsverkets planeringschef Henrik Holmer.

Han understryker att alla prognoser är förknippade med osäkerheter och att det är mycket svårt att bedöma utvecklingen i olika delar av världen.

TT: Hur stor är risken att ni underskattar läget i Syrien?

– Det här är vår bästa bedömning, men den risken är relativt liten, säger Holmer.

Migrationsverket beskriver utgångsläget för myndighetens verksamhet 2020 som ”stabilt”.

Ökade migrantrörelser

I prognosen pekar Migrationsverket på att den senaste tidens ökade migrantrörelser längs den östra Medelhavsrutten till Grekland, samt från Latinamerika till Europa kommer att fortsätta i år.

Antalet syrier som anländer till Grekland är fortfarande högt och var klart högre under andra halvåret 2019 jämfört med motsvarande period 2018 och 2017, står det i prognosen.

Där står också att antalet migranter som rör sig på Balkanrutten har ökat.

Migrationsverket pekar på att situationen för syriska migranter i Turkiet fortsätter att vara svår och att den turkiska regeringen har ambitionen att få minst en miljon syrier att återvända till Syrien.

Samtidigt har den syriska regimens offensiv mot Idlib fördrivit över 300 000 människor från sina hem sedan december 2019, står det i prognosen.

Fler från Sydamerika

Antalet asylsökande från Sydamerika har ökat under de senaste åren, framförallt från Colombia, men även från Nicaragua, El Salvador, Peru och Venezuela. Politisk repression, svåra socioekonomiska och humanitära förhållanden, ett försämrat säkerhetsläge och bristande respekt för mänskliga rättigheter är några orsaker till den ökade migrationen, enligt prognosen.

Migrationsverket räknar med att antalet asylsökande från regionen kommer att fortsätta att öka.

Nästan alla länder i Central- och Sydamerika är viseringsfria till Europa, vilket gör det möjligt att ta sig till Europa och söka asyl på legal väg.

Migrationsverket räknar med att andelen bifall i asylärenden kommer att vara kvar på ”relativt låga” nivåer framöver. Omkring en fjärdel av avgjorda asylärenden i första instans antas resultera i bifall 2020.

Migrationsverket bedömer att omkring 50 procent av de som får avslag återvänder självmant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer