”Jag tror att vi kan fortsätta utföra vårt uppdrag, även när vi tar emot sådana här attacker”, säger den amerikanska generalen Frank McKenzie efter sprängdådet i Kabul. Foto: TT/AP/AFP

Närmare 200 döda i Kabulattacken – fler dåd väntas

Uppdaterad
Publicerad

Nästan 200 människor har dött i samband med den blodiga attacken vid flygplatsen under torsdagen. USA:s president Joe Biden har lovat att jaga de skyldiga och nu väntas fler attacker i Afghanistan, uppger både en amerikansk general och Sveriges utrikesminister Ann Linde.

”Vi har förnyade uppgifter om ett högt terrorhot”, skriver Ann Linde på Twitter.

President Joe Bidens besked är att USA kommer att fortsätta evakuera amerikaner och afghaner från landet. Detta trots gårdagens attack som dödat närmare 200 människor, enligt källa inom den afghanska sjukvården som talat med The Wall Street Journal.

Majoriteten av de omkomna är afghaner men även amerikanska soldater finns bland de döda. Minst 13 amerikanska soldater har bekräftats dödade i samband med attacken och ännu fler har skadats.

Terrordådet är den dödligaste enskilda attacken som har drabbat amerikansk militär i Afghanistan sedan 2011, rapporterar AFP. Amerikanska styrkor i Kabul fruktar nu för fler attacker från IS.

– Vi tror att det är deras önskan är komma med nya attacker, och vi förväntar oss att dessa attacker kommer att fortsätta. Vi gör allt vi kan för att vara förberedda, säger den amerikanska generalen Frank McKenzie enligt The Guardian.

Pentagon: Det var en självmordsbombare – inte två

Pentagon bekräftade på torsdagen att det skett två explosioner. En vid Abbey gate och en vid ett närliggande hotell. Men på fredagen kom det amerikanska försvarskvarteret med nya uppgifter.

– Jag kan bekräfta för er att vi inte tror att det var det var någon andra explosion på eller nära Baron Hotel och att det var en självmordsbombare (inte två), säger generalmajor William Taylor under en pressträff enligt Reuters.

Linde varnar på Twitter

Runt 1 000 amerikanska medborgare beräknas fortfarande vara kvar i Afghanistan, med bara dagar kvar till slutdatumet för evakueringen den 31 augusti.

– Jag tror att vi kan fortsätta utföra vårt uppdrag, även när vi tar emot sådana här attacker, säger Frank McKenzie.

Även Sverige har nya uppgifter om ett högt terrorhot mot området runt Kabuls flygplats. Utrikesminister Ann Linde (S) varnar på Twitter om att hålla sig borta från området.

”Vi har förnyade uppgifter om ett högt terrorhot mot området runt Kabuls flygplats. Med anledning av detta uppmanar vi svenskar att INTE bege sig till Kabuls flygplats samt de som redan är där att lämna platsen”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.