Antalet barn som söker vård för ätstörningar har fördubblats sedan 2011, enligt Socialstyrelsen. (Arkivfoto) Foto: TT/Tomas Oneborg

Barn som söker vård för ätstörningar har fördubblats

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler barn söker vård för ätstörningar, visar Socialstyrelsens siffror. Att peka ut en direkt orsak är svårt, men det finns en rad saker man kan göra som förälder för att undvika att ens barn drabbas.

– Barnen förändras så mycket när man går från barn till tonåring. Det är mycket man inte förstår hur man ska klara av, säger psykolog Anders Lind.

Antalet barn som söker vård för ätstörningar har ökat. Enligt Socialstyrelsens siffror har antalet unga i 10–14-årsåldern fördubblats sedan 2011 – från 364 barn 2011 till 760 förra året.

Oftast lyfts sociala mediers roll i ungas liv upp som en faktor, där man matas med bilder på andra människors kroppar, i kombination med en livsstil som präglas av kost och träning.

Sociala medier inte enskild orsak

Anders Lind är psykolog på barnmottagningen vid Stockholms centrum för ätstörningar, och kommer i kontakt med många barn med ätstörningar.

– Om jag spekulerar så tror jag inte att barns sociala medier-användning är en stor faktor i sig, säger han till SVT Nyheter.

– Däremot är en skillnad nu i jämförelse med tidigare att barn har möjligheten att ta selfies. Man matas hela tiden med bilden av sig själv och har möjligheten att jämföra sig med andra personer.

En faktor som bedöms vara stor vid ätstörningar är genetiken. Vissa är helt enkelt mer benägna att få ätstörningar på grund av sina gener. Däremot finns det fortfarande så kallade triggers i omgivningen som kan göra att man får en ätstörning.

Vikt ett sätt att ta kontroll

Anders Lind nämner även känslan av kontroll som en faktor, i en ålder då mycket är under förändring.

– Barnen förändras så mycket när de går från barn till tonåring. Det är mycket man inte förstår hur man ska klara av eller förväntningar man ska leva upp till. Något man då kan kontrollera är ens vikt. Det är enklare att utvärdera än hur många nya kompisar man har och hur populär man är.

Även personerna i barnens omgivning har en påverkan, menar Lind. Som förälder kan det vara bra att inte vara för fixerad vid träning och kost till exempel.

Att kartlägga orsakerna bakom ökningen av barn som söker sig till vården är svårt, och det finns många faktorer som kan tänkas påverka. En aspekt är att fler hittar och söker sig till rätt vård, sedan har nästan alla diagnoser inom öppenvården ökat på senare tid på grund av att inrapporteringen förbättrats.

Varningssignaler att ha koll på

Psykolog Anders Lind listar varningstecken man som nära anhörig till barn kan hålla ett extra öga på.

Ändrad kost: Även om det inte behöver vara något negativt i sig, kan det vara en signal i vissa fall. Det kan börja med något oskyldigt som att barnet slutar äta godis eller vill äta mer nyttigt ofta. Det kan även vara att barnet vill utesluta fett eller kolhydrater samtidigt.

Drar sig undan: Barnet kan börja dra sig undan från vänner eftersom det tar mycket energi att ha en ätstörning. Barnet kanske drar sig undan från måltider med familjen och vill äta på andra tider.

Träningmönster: En signal kan vara att barnet börjar träna mycket mer intensivt än tidigare.

Vad kan man göra?

Märker man sådana här signaler hos sitt barn kan man ta kontakt med skolan och se om de har lagt märke till skillnader i barnets vanor eller beteenden. Man kan även göra en direkt egenanmälan till barnmottagningar för ätstörningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.