Många gnisslar tänder i sömnen, men pressar också samman käkarna under dagtid utan att tänka på det. Bettskena kan hjälpa. Foto: TT

Stress kan få fler att skaffa bettskena

Uppdaterad
Publicerad

Förskrivningen av bettskenor, som ska motverka tandgnissling och smärtor i mun och ansikte, blir allt vanligare. Sedan 2009 har förskrivningen ökat med 27 procent och en förklaring kan vara stress.

Användningen av bettskenor blir allt vanligare i Sverige. Många gnisslar tänder i sömnen, men pressar också samman käkarna under dagtid utan att tänka på det, detta trots att vi egentligen bara ska använda käkarna så aktivt vid måltider.

– Tänderna ska endast ha kontakt i munnen när vi äter. Men om ni iakttar folk på tunnelbanan till exempel, så kommer ni att se att folk spänner sina käkmuskler hela tiden, säger Anna Appelgren, övertandläkare och specialist inom bettkirurgi.

En av de som nu ska få bettskena är Anna-Karin Storwall, men först ska hon göra ett tandavtryck i en blå massa som sedan används som mall när bettskenan tillverkas. Hon har störts av de smärtor hon fått i käkarna. 

– Det skapar en tung spänningshuvudvärk, man känner av det i huvudet och nacken. Det är svårt att slappna av, och det är svårt att komma tillbaka till ett avslappnat läge, säger hon. 

Unga kvinnor sticker ut

Ny statistik som försäkringskassan tagit fram åt SVT Nyheter visar att många är i samma situation som Anna-Karin Storwall. Sedan 2009 har förskrivningen av bettskenor ökat med totalt 27 procent.

– Egentligen har vi sett en stadig ökning de senaste 15 åren, och det är vissa grupper inom befolkningen som ökar säger Anna Appelgren som jobbar på en klinik dit folk remitteras för bland annat smärtor i ansikte och käkar. 

Äldre män i åldern 70-79 år utmärker sig, 2015 var det drygt 1100 äldre män som fick bettskena vilket är en ökning med 75 procent sedan 2009.

Unga kvinnor är en mycket större grupp bettskeneanvändare och där fick 4840 personer bettskena, vilket är en ökning på 68 procent under samma period.

Kan bero på stress

Det finns flera förklaringar till ökningen, i grunden har andelen patienter som söker sig till tandvården har ökat med 5 procent mellan 2009 och 2015. Samtidigt har smärtor i mun och ansikte generellt varit underbehandlat enligt specialister på området, och idag är både patienter och tandläkare mer medvetna om behandlingen. Ytterligare en orsak är stress. 

– Vi kallar dem stress- och presspatienter. Antingen är det flickor i tredje ring på gymnasiet eller så är det vuxna mitt i karriären. Det är en mer pressad livsstil idag, och kanske extra mycket så för kvinnor, säger Anna Appelgren, övertandläkare.

Den bilden känner Anna-Karin Storwall igen sig i.  

– Det är väldigt mycket att få ihop barn och jobb, det känns ganska naturligt att man pressar ihop käkarna, säger hon.

Men nu hoppas hon att hon ska slippa smärtan.

–Att kunna vakna och känna sig avslappnad i huvudet och käkpartiet – det vore skönt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.