Barnmorskan Sophia Hoy tror att förebyggande arbete för att skapa trygghet kring födande är mer effektivt än specifika stödinsatser för att få bukt med förlossningsrädslan. Foto: Privat samt Christine Olsson / TT

Fler gravida får stöd för att lindra rädslan inför sin förlossning

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler gravida känner rädsla och behöver stöd och hjälp inför sin förlossning.

Sedan 2010 har andelen som får stödinsatser ökat från 7,2 till närmare 10 procent.

Men på Gotland har trenden vänt.

Graviditetsregistret har sedan 2010 undersökt hur stor andel av de gravida som får extra stödinsatser för sin förlossningsrädsla. För varje år ökar insatserna i hela landet. 2010 låg de på 7,2 procent, 2019 var siffran 9,8 procent.

I flera år låg Gotland högt i statistiken, men 2018 började stödinsatserna gå ner. 2014 och 2015 låg siffran på över 12 procent, 2019 landade den på 8,3 procent bland omföderskor och ännu lägre bland förstförderskor.

”Känslor påverkar kroppen”

Sophia Hoy är barnmorska på Gotland sedan 2012. Redan när hon pluggade kom hon i kontakt med metoden som på Gotland kallas ”Föda i trygghet” och hon har sedan 2014 lett kurser för gravida. Till en början småskaligt, men efter att hennes chef sett nyttan utbildades samtliga barnmorskor inom mödravården på Gotland. Därefter har hela vårdkedjan fått utbildningen.

– Vi är väldigt duktiga på det tekniska i vården men har tappat bort det emotionella. Känslor påverkar det fysiologiska och metoden handlar om att stärka föräldrarna att känna trygghet i att kroppen har förmåga att föda. Det är enkla verktyg som vi alla har inom oss men som vi kan behöva lyfta fram och träna på, säger Sophia Hoy.

”Regionen har tjänat på det här”

Nu erbjuds alla gravida på Gotland och deras partner utbildningen kostnadsfritt. Ungefär hälften tackar ja.

– Vi har sett att andelen kejsarsnitt går ner och fler vågar föda vaginalt. Att hela vårdkedjan har samma utbildning och tänk var vi först i landet med. Ön är unik på det sättet, att vi kan vara så småskaliga och ha den här kontinuiteten, säger Sophia Hoy.

Tror du andra regioner kunnat införa den här metoden på samma sätt som Gotland?

– Det är jag övertygad om, regionen har tjänat på det här. Ett kejsarsnitt kostar drygt 30 000 kronor, om vi jämför det mot vad det kostar att utbilda personalen. Vi ser att förlossningsrädslan går upp och stödinsatserna blir fler. Stödinsatser vid förlossningsrädsla är bra, men jag tror vi måste arbeta förebyggande. Finns det trygghet genom hela födandet behöver vi inte så mycket insatser.

Metoden ”Föda i trygghet” i korthet

1. Andningen.

”Fokus är att hålla andningen mjuk och ljudlös. Så fort man börjar höra andningen signalerar det stress och otrygghet”.

2. Avspänningen.

”Fokus är att våga kapitulera och bli tung i kroppen, att låta kroppen jobba med och välkomna värken i vilan”.

3. Rösten

”Fokus är att använda den mörka rösten. När man är rädd går rösten upp”.

4. Tankens kraft

”Fokus är att medvetet vända en negativ tankespiral mot något positivt. Skrika ja i stället för nej, när du föder. Här är partnern den största tryggheten och kan hjälpa väldigt mycket”.

Källa: Sophia Hoy, barnmorska

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.