Fler infarkter vid tidsomställning

Uppdaterad
Publicerad

Omställningen till sommartid orsakar några extra hjärtinfarkter varje år. Den troliga förklaringen kan vara att sömnen störs.

Enligt en undersökning gjord vid Karolinska institutet ökar andelen infarkter med drygt fem procent under veckan som följer efter tidsjuste- ringen jämfört med läget två veckor före respektive efter.

-Det är kanske bättre att ha sommar- tid hela året och inte ställa om. Det pågår en sådan debatt, säger Rickard Ljung, forskare vid Epidemologiskt centrum vid Socialstyrelsen, till TT.

Den förlorade timmens sömn och medföljande störning av sömnen är den troligaste förklaringen till det ökade antalet hjärtinfarkter, enligt Imre Janszky.

Stresshormon

Störd sömn ger tydliga effekter på kroppen och ökade halter av stresshormon kan utlösa en hjärtinfarkt hos den som ligger på gränsen.

Tidigare befolkningsstudier har visat att hjärtinfarkter är vanligast på måndagar, när folk börjar stressa igen efter en helg med ofta senare vanor. Övergången till sommartid spär förmodligen på effekten ytterligare.

– Personer som är sårbara bör leva sunt och i det ingår också att hålla en jämn sömnrytm under hela veckan. Och som en extra bonus kanske man kan få ta det lite lugnt där på måndagsmorgonen, säger Rickard Ljung.

Rent statistiskt är det en liten skillnad som forskarna har hittat – för individen är den försumbar. Under 2000-talet har i genomsnitt 37.500 svenskar drabbats av hjärtinfarkt varje år, eller ungefär 100 varje dag. En ökning med fem procent innebär då cirka fem extra hjärtinfarkter per dag.

-Vi trodde att man skulle se någon form av kompensation sedan på hösten när man får en extra timme, men den är inte alls lika tydlig, säger Rickard Ljung.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.