Fler kvinnor läser vidare på högskola

Publicerad

Fler kvinnor än män läser vidare på universitet eller högskola. I genomsnitt läser drygt 54 procent av de unga svenska kvinnorna en högre utbildning, mot ca 40 procent av männen.

Det visar en rapport från Högskole- verket för läsåret 2003/2004, skriver Dagens Nyheter. Regeringens mål är att hälften av alla mellan 18 och 25 ska läsa vidare efter gymnasiet. I dag är siffran 47,3 procent.

Rapporten visar också på stora skill- nader mellan kommunerna. Lund hamnar i topp vad gäller både kvinnor och män, med 82,7 resp 68,8 procent.

Från Haparanda fortsätter 16,1 procent av männen till högskola eller universitet. Av kvinnorna där väljer en mer än dubbelt så stor andel, 35,6 procent, högre utbildning.

Högutbildade föräldrar
En förklaring till att kvinnor i högre grad än män väljer högre studier är att kvinnorna i allmänhet lyckas bättre i gymnasiet. En annan förklaring är att det finns fler utbildningsalternativ för män utanför universitet och högskolor, skriver TT.

-Det som betyder mest för hur man söker är om föräldrarna har studerat på högskolan, säger Stig Forneng som står bakom rapporten.

Att Lund hamnar i topp, även bland männen, förklaras av att barnen oftast väljer att läsa vidare i kommuner med stor andel högutbildade i 50-årsåldern.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer