Foto: TT

Fler män får operation för cancer än kvinnor

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska tarmcancervården är ojämlik. Det visar en ny studie från Karolinska Instituet. Bland annat får fler män än kvinnor en viktig operation för att få bort cancer-metastaser i levern.

För den som har tarmcancer som spritt sig till levern kan en operation vara enda chansen till att blir frisk, till att överleva. Men en ny studie från Karolinska Institutet som publicerats i European Journal of Cancer visar att färre kvinnor än män genomgår en sådan operation och får sina metastaser bortopererade. 20 procent av männen får det, men bara 15 procent av kvinnorna.

– Jag tycker att det är väldigt tråkigt förstås att det inte erbjuds den här operationen till alla som skulle behöva den, säger Louise Olsson, docent vid Karolinska Institutet.

”Svårt att få forskningsmedel”

Studien har granskat vilka patienter som opererats i Sverige mellan åren 2007 och 2011. Den visar flera skillnader, bland annat i ålder, sjukhusttyp, civilstånd och alltså i kön.

– Den här sortens forskning har inte varit särskilt prioriterad när det gäller anslag, säger Louise Olsson. Det är ganska svårt att få forskningsmedel för att kartlägga till exempel genusskillnader eller socio-ekonomiska skillnader i vården, så där kan man ju tänka sig att man gör en insats.

– Den finns ju en väldigt tydlig politisk vilja nu att skapa en jämlik sjukvård och jag tror också att alla i vården drivs av att vi vill inte göra skillnad på patienter, därför är det ju ännu mera förvånande att vi ser att det faktiskt verkar bli så ändå, säger Louise Olsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.