Genrebild. Många av de unga marockaner som kommit till Sverige har saknat tillräckliga asylskäl. Foto: TT

Fler marockaner utvisas efter nytt samarbete

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt samarbete kring fingeravtryck gör att fler unga marockaner utvisas från Sverige, rapporterar SR Ekot.

Genom fingeravtrycken har många personer med utvisningsbeslut kunnat identifieras, och därmed tas emot i Marocko. Tidigare har det varit problem med att fastställa marockaners identitet.

Antalet verkställigheter till Marocko ökade från 75 under 2016 till 135 förra året, enligt statistik från Kriminalvården.

Kontrollerar fingeravtryck

Många av de unga marockaner som kommit till Sverige har saknat tillräckliga asylskäl, och en del av dem har hamnat på gatan och fastnat i kriminalitet och drogmissbruk, rapporterar Ekot.

I fjol inleddes det nya samarbetet. Polisen och Migrationsverket har sedan dess kunnat kontrollera fingeravtryck mot en stor databas i Marocko.

Säger att Marocko inte fått något i utbyte

Justitieminister Morgan Johansson (S) ser samarbetet som resultatet av en dialog som regeringen haft med marockanska företrädare.

Marocko har inte fått något i utbyte, säger han till Ekot.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.