Många svenskar väljer att semestra i Sverige på sommaren. En populär trend är att ge sig ut på vandringsleden. Foto: TT

Fler svenskar turistar i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Sverige är det klart populäraste resmålet för sommarlediga svenskar och allt fler väljer att tillbringa semestern på hemmaplan, visar nya undersökningar.

– Förr åkte vi oftare utomlands under sommaren. Nu har vi blivit lite bekvämare och tycker det är skönare att vara kvar i Sverige, säger Martina Engström.

För några år sedan köpte hon och maken en husvagnen och sedan dess håller de sig i Sverige på sommaren. Hon upplever att många i bekantskapskretsen resonerar på samma sätt.

– Det är fler och fler som inte tycker om att flyga längre. Dessutom tycker de att det är så fint i Sverige på sommaren så det är ingen idé att åka någon annanstans, säger Martina Engström som har sin husvagn på en campingplats i Gävle.

LÄS MER: Rekordsommar väntas för svensk camping

Bekvämligheten viktig

Husvagnsgrannen Monica Ferlin håller med.

– För oss handlar det också om mycket bekvämlighet. Sedan så är det viktigt för oss att kunna ha barnbarnen här.

Sedan 2014 har den inhemska sommarturismen ökat med hela 10 procent visar en färsk undersökning från handelns utredingsinstitut.

LÄS MER: Utländsk turism i Sverige fortsätter gå uppåt

”Hör fler dialekter än tidigare”

Ungefär tre fjärdedelar av turisterna i Sverige är i dag svenskar och ingen annanstans i landet är andelen inhemska turister så hög som i Gävleborgs län. Enligt beräkningar från Tillväxtverket kommer mer än 90 procent av turisterna i Gävleborg från Sverige. Furuviksparken och Järnvägsmuseet är några av dragplåstren.

– Vi hör fler dialekter i dag än vad vi gjorde tidigare, säger Järnvägsmuseets chef Robert Sjöö.

– Dessutom visar våra enkätundersökningar att det kommer allt fler besökare från andra delar av landet och det är ju roligt.

LÄS MER: Sverige ett allt mer populärt resmål

– Här i Gävle finns det så mycket vackra hus. Vi har gått runt och fotograferat en massa, säger Ulla-Britt Axäll från Linköping som tillsammans med maken Sven Axäll besöker Järnvägsmuseet.

– Vad finns det för anledning att åka utomlands när vi har ett så fint land? säger Sven Axäll.

”Flygplan störtar och det är oroligt överallt”

Samtidigt som den inhemska sommarturismen ökat de senaste åren minskar intresset för sommarsemestrar utomlands. Enligt handelns utredningsinstitut har sommarsemestrarna till utlandet sjunkit med 3 procent under samma period.

– Dels så är ju Sverige fantastiskt under sommaren, säger Johan Tunhult, turistchef i Gävle kommun.

– Sedan tror jag också att oroligheterna i världen spelar roll. Det leder sannolikt till att man i högre utsträckning väljer att stanna kvar i Sverige och turista.

– Jag livrädd för att åka utomlands nu, säger Monica Ferlin. Flygplan störtar och det är oroligt överallt. Det är nog den främsta orsaken till att jag stannar i Sverige i sommar.

LÄS MER: Glesbefolkade län satsar mest på turism

Visste du att...

  • ...turismen i Sverige omsatte nära 300 miljarder 2016 (större än exporten av personbilar, järn och stål tillsammans).
  • ...den utländska turismen har ökat med 194% sedan millenieskiftet.
  • ...turismen i Sverige ökar snabbast i Europa.
  • ...cirka 170.000 personer arbetar inom turist och besöksnäringen.
  • ...de flesta utländska turister kommer från Norge och Tyskland.
  • ...75 procent av turisterna i Sverige är svenskar.

Källor: FN, HUI, Tillväxtverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.