Foto: TT

Fler vill ta emot färre flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

55 procent av svenskarna vill att Sverige tar emot färre flyktingar. 19 procent vill ta emot fler och 20 procent varken fler eller färre, visar en opinionsundersökning från Ipsos på uppdrag av Dagens Nyheter.

Opinionen kring flyktingpolitiken har svängt kraftigt sedan i september. Då ville 44 procent ha ett större flyktingmottagande, medan 30 procent ville se en minskning och 20 procent ett mottagande på oförändrad nivå.

– I grunden har svenskarna en ganska generös inställning när det gäller flyktingmottagandet, men det är villkorat på att det fungerar. Min gissning är att omsvängningen är ett resultat av problemen i  mottagandet och frågor kring vad det här får för konsekvenser på sikt för Sverige, säger Nicklas Källebring.

I oktobermätningen hade opinionen svängt – då ville 26 procent ta emot fler flyktingar, 42 procent ta emot färre och 24 procent varken fler eller färre, skriver Dagens Nyheter.

– Det är faktiskt lite förvånande att efter det här året, med kanske 170.000 asylsökande, så säger var femte väljare att vi kan ta emot fler. Utifrån det är det kanske inte en så negativ opinion vi ser, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos.

”Mer av omtanke”

Att svenskarna skulle ha blivit mer avogt inställda till flyktingmottagande generellt finns det inget stöd för, skriver Dagens Nyheter.

I den mätning som DN/Ipsos genomförde i oktober ställdes en rad öppna frågor som visade att många av dem som nu vill se färre flyktingar i grunden är för ett generöst flyktingmottagande.

– I de öppna svaren såg vi väldigt tydligt att det handlade mer om omtanke om flyktingarna än om nationalistiska resonemang. Man kan inte tolka det som att folk har blivit mer negativt inställda till flyktingar. Däremot anser man att det finns en begränsning. Så tolkar jag det, säger Nicklas Källebring.

Bred svängning

Fortfarande är kvinnor och invånare i större städer mindre flyktingrestriktiva än genomsnittet. Men svängningen i opinionen har skett brett i flertalet väljargrupper. Också bland invånare i storstäder och kvinnor tycker ungefär hälften att Sverige ska ta emot färre flyktingar.

Hittills i år har drygt 160.000 personer sökt asyl i Sverige. Under hela 2014 kom ungefär hälften av det.

DN/Ipsos har vid fyra tillfällen under året gjort denna undersökning av flyktingpolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.