100.000-tals datorer drabbade av elaka viruset

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte bara Sverige som drabbats av viruset ”Rovnix”. Flera länder i Europa har drabbats av samma trojan och både Storbritannien och Tyskland är svårt drabbade, med 100.000-tals datorer som bär på viruset. Den europeiska polisen Europol är inkopplat på fallet.

Ett datavirus sprider sig som en löpeld på svenskarnas datorer, men även i andra europeiska länder. Trojanen betraktas som så pass allvarlig att Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Europol har kopplats in.

Enda sättet att ta bort viruset är enligt experter att göra en fullständig ominstallation av datorn.

Datorn infekteras

De senaste veckorna har svenskar drabbats av massutskick av e-post som påstås komma från företag som Elgiganten och Cdon.

I mejlen påstås att den som fått mejlet har beställt varor för tusentals kronor, men när man klickar i mejlet så infekteras datorn av ett virus. Jan Olsson på Nationellt bedrägericenter är oroad över hur många datorer som kan vara drabbade.

– Får du ett kvitto där det står att du beställt varor för massa pengar, så blir du ju arg och klickar i mailet för att se vad det är som hänt. Men då är det för sent. Hur många som har klickat vet vi inte men det handlar i alla fall om över 1.000 datorer, säger Jan Olsson vid polisens Nationella bedrägericenter till SVT Nyheter.

Trojanen ligger vilande

Trojanen, som heter ”Rovnix”, tar över din dator och ligger sedan vilande. Viruset sparar all information, till exempel dina inloggningsuppgifter till din internetbank.

–  När du sen ska logga in i din bank, så öppnas en falsk hemsida och när du tror att du för över pengar till en vän eller betalar en räkning, så tömmer bedragarna egentligen ditt konto. Trojanen drabbar bara datorer med operativsystemet Windows. säger Jan Olsson.

Innehåller samma virus

Senaste mejlen är ställda från Skatteverket och där påstås det att du har gjort fel i din deklaration. Men alla mejl kommer från samma bedragare och innehåller samma virus.

–  Det står till exempel att det är fel i din deklaration och eftersom många vet att skatteåterbäringen är på väg, så vill den som får e-posten, naturligtvis läsa och kolla vad som hänt, säger Jan Olsson.

Ominstallation krävs

Hotet från trojanen tas på så stort allvar att MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, har blivit inkopplade.

– Det som är så allvarligt med det här viruset är att det är så bra på att dölja sig och orsaka stor skada. Den är dessutom väldigt svår att ta bort. Vi rekommenderar en fullständig ominstallation av datorn för att trojanen ska försvinna, säger MSB:s säkerhetsexpert Robert Jonsson.

Räcker det med ett uppdaterat antivirusskydd för att skydda sig?

– Nej, de flesta vanliga antivirusskydd räcker inte för att stoppa trojanen. Enligt uppgifter vi fått idag så har vissa antivirusprogram uppdaterats och kan hitta viruset och ta bort det, men vi anser forfarande att det bästa är att göra en ominstallation, säger Robert Jonsson på MSB till SVT Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.