Sverigedemokraterna i Örebro län är kritiska till den sajt som en toppkandidat delat material ifrån. Foto: Monika Bruhn / SVT

Flera ex-nazister på SD:s vallistor

Uppdaterad
Publicerad

Flera tidigare medlemmar från den våldsamma och antidemokratiska nazistorganisationen Nationalsocialistisk front (NSF) kandiderar för Sverigedemokraterna, avslöjar Expressen ihop med Expo.

De har matchat valets samtliga kandidater från alla partier – över 6 000 till riksdagen, drygt 12 000 till landstingen och mer än 52 000 till kommunerna – mot listor över nazistiska aktivister. Det handlar om personer som haft en djupare förankring i den nazistiska miljön, som medlemskap i nazistiska organisationer, nazistisk aktivism eller som aktivt spridit propaganda.

En av dessa kandidater gick med i NSF på 90-talet och avancerade till så kallad ortsgruppschef vid en lokalavdelning. Avdelningen lades ned men kandidaten fortsatte sin nazistkarriär och 2005 gick mannen i en marsch som samlade stora delar av den organiserade nazismen i Sverige.

Jimmie Åkesson: ”Känner inte till”

Till Expressen säger kandidaten att han var ”ung och dum” och fördömer tiden inom nazismen:

– Jag är en helt annan människa i dag.

SD-ledaren Jimmie Åkesson säger att partiet kontrollerar sina kandidater.

– Jag känner inte till vad det där är för några och vad de har för positioner, eller vad de har gjort tidigare i livet, säger han till Expressen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.