Skogschampinjon som lätt förväxlas med vit flugsvamp. Foto: TT

Flera fall av svampförgiftning

Uppdaterad
Publicerad
Svampsäsongen är i full gång och flera personer har drabbats av allvarliga svampförgiftningar. Följderna för den som äter fel sorts svamp kan bli ödesdigra.

– Det finns flera svampar man ska passa sig för. Främst vit- och lömsk flugsvamp som ger allvarliga leverskador. Giftspindelsskivlingar kan påverka njurfunktionen så att man blir dialysberoende, säger överläkare Mark Personne på Giftinformationscentralen.

Hittills i år har Giftinformationen fått in över 500 förfrågningar från allmänheten angående svampförgiftningar. Samtidigt har ett 80-tal frågor kommit från bland annat ambulanpersonal och akutmottagningar som haft patienter med förgiftningssymptom.

– Det kan vara att man mår illa, kräks och får diarré. Och vi har ett par, tre dödsfall per decennium, säger Mark Personne.

Ät inte om du är osäker

Sedan 1970-talet plockas det mindre mängder lingon och blåbär, medan allt fler plockar svamp, enligt en undersöknig från Naturvårdsverket. Finns det då några svampar som gynnats av den rekordvarma sommaren?

– Karl-Johan tycker ju om värme och den nederbörd som kommit på senare tid. Det verkar även som om kantarellerna går till ganska bra, säger svampexperten Birgitta Wasstorp, som också höjer ett varningens finger:

– Är man osäker ska man inte äta svampen. Det är bättre att kasta en gång för mycket än att bli sjuk.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer