Foto: TT

Flera järnvägsbroar har brister

Uppdaterad
Publicerad

I går kunde SVT berätta att Trafikverket kan tvingas sänka hastigheten på upp till 69 järnvägssträckor i landet nästa år. I flera fall handlar det om att myndigheten upptäckt brister på broar.

Vid E18 i Västerås korsar tågtrafiken motorvägen på en bro och Trafikverket har upptäckt problem med järnvägsbron.

I sin rapport om järnvägsnätet skriver de att bron över E18 har bärighetsproblem och att både hastigheten och gränsen för hur tunga tåg den klarar av kan behöva sänkas nästa år.

– Vi har väldigt många gamla broar. De bär i dag laster som de inte är dimensionerade för, säger Raid Karoumi, professor vid Kungliga Tekniska Högskolan som forskat på brokonstruktion

Dåligt skick på betongen

Totalt är det 16 järnvägsbroar i landet som anses vara i så dåligt skick att Trafikverket nästa år kan behöva sänka hastigheten och eller gränsen för hur tunga tåg som får åka på dem.

– Det är förmodligen betongbroar som har betong som är i dåligt skick på grund av nedbrytning eller stålbroar som har utmattningsproblem, säger Raid Karoumi.

Mer intensiv trafik

En av förklaringarna till att gränserna på järnvägen kan behöva ändras nästa år menar Trafikverket är ökat slitage.

– Det är en mer intensiv trafik nu och det innebär att järnvägen slits hårdare på vissa sträckor, säger Bengt Olsson, presschef på Trafikverket.

Trafikverket påtalar att de har god kontroll på sin anläggning.

– Vi vet hur det ser ut. Vi har hänsyn till det när vi kör trafiken. Allra minsta lilla fara för urspårning, eller på något annat sätt fara för liv och lem, så stänger vi, säger Bengt Olsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SVT granskar järnvägen

Mer i ämnet