Myndigheter städades av företag med illegal arbetskraft

Uppdaterad
Publicerad

En rad myndigheter har de senaste åren köpt städtjänster av företag som samtidigt haft anställda som inte hade rätt att arbeta i Sverige, visar SVT:s granskning. I flera fall är det först när SVT ställer frågor som myndigheterna agerar.

En kvinna som var efterlyst av polisen och saknade arbetstillstånd i Sverige greps utanför Magdalena Anderssons bostad i samband med ett städuppdrag. Kvinnan själv säger att hon städat i statsministerns privatbostad även tidigare.

Händelsen har uppmärksammats stort och lett till debatt om bland annat svart arbetskraft i städbranschen.

– Städbranschen är smutsig, det kan vi konstatera. Vår uppskattning är att runt tio procent är svart, säger Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket.

Anlitar dömda bolag

SVT:s granskning visar att över tio myndigheter har anlitat städfirmor som dömts för brott mot utlänningslagen de senaste fem åren.

– Vi ska ju inte lämna pengar av våra offentliga medel till de som är kriminella. Det ska vi undvika så långt det går. Därför måste vi se till att det finns bra verktyg för att kontrollera detta, säger Pia Bergman.

Statens fastighetsverk (SFV) har vid flera tillfällen anlitat två olika bolag som båda dömts för att ha haft personal som saknade arbetstillstånd i Sverige.

– Vi kände inte till att dessa bolag dömts mot utlänningslagen men ser naturligtvis allvarligt på dessa uppgifter. På SFV är vi måna om att alltid anlita och arbeta med leverantörer som lever upp till gällande lagar och regler, säger Åsa Carlberg, pressekreterare på Statens fastighetsverk.

Det ena bolaget togs bara in för ett kortare uppdrag, men det andra har fortsatt städa Statens fastighetsverks lokalkontor i Östersund trots domen.

– Vi kommer därför omgående att ta itu med detta vad gäller det aktuella bolaget, säger Åsa Carlberg.

”Ser allvarligt på uppgifterna”

Även tingsrätten i Lund har under en kortare period städats av ett bolag som senare dömdes för att ha haft en anställd som saknade arbetstillstånd.

– Vi gjorde kontroller och vad jag vet så var de inte dömda vid det tillfället. Vi intervjuade också de som skulle städa hos oss och det var inte den personen det här gäller. Men det är svårt när det gäller stora företag, vi kan inte kontrollera alla anställda, säger Thed Adelswärd, tillförordnad lagman vid Lunds tingsrätt.

I Malmö har offentliga toaletter och skolor städats av ett bolag som även de dömts för brott mot utlänningslagen.

– Malmö stad ser mycket allvarligt på de uppgifter som har framkommit, skriver de i en kommentar till SVT.

Precis som Skatteverket påpekar de att det i dag saknas ett enkelt system för att kontrollera bolag som ska upphandlas offentligt.

Vet du mer? Kontakta SVT:s granskande reportrar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.