Flera partier vill skärpa försörjningskrav

Publicerad

Migrationskommittén höll sitt första möte på tisdagen. Målet är att om ett år ha tagit fram en migrationspolitik som har brett stöd bland partierna. Men splittringen är djup.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna är de som hårdast driver på för en stramare migrationspolitik. De hoppas få med sig Socialdemokraterna på en restriktiv linje.

– Jag hoppas att S ska lyssna på de många kommunalråd runt om i landet som delar vår problemformulering om att vi måste få ned volymerna om vi ska klara integrationen, säger M:s migrationspolitiska talesperson Maria Malmer Stenergard.

Vill ha volymmål

M och KD vill att Sverige ska hålla sig på övriga nordiska länders nivå när det gäller antalet asylsökande. Det skulle i år innebära mellan 5 000 och 8 000 personer. Migrationsverkets prognos för 2019 talar om 21 000 asylsökande.

– I förhållande till EU behöver vi en fortsatt restriktiv migrationspolitik, säger Rikard Larsson, migrationspolitisk talesperson för S.

Han pekar på att kommunerna redan har ett ”jätteuppdrag” i att ta hand om nyanlända.

SD har nollvision

Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson ser migrationskommittén som ett sätt för S att gömma undan migrationsfrågan. Han tror dock att kommittén kan ta steg mot en stramare migrationspolitik. SD har en nollvision när det gäller asyl- och anhöriginvandring och vill få fler att återvandra.

Kan SD gå med i en överenskommelse även om den inte går så långt som SD vill?

– Det återstår att se. Jag har svårt att se att alla partier skulle komma överens om en gemensam linje, för den skulle inte bli bra, säger Åkesson.

Han anser att Vänsterpartiet, Miljöpartiet och Centern driver en extremt liberal migrationspolitik.

Kan slippa

I dag kan en person som fått asyl slippa försörjningskraven om ansökan om anhöriginvandring lämnas in inom tre månader efter att uppehållstillståndet beviljats. Det undantaget vill KD nu slopa, liksom undantaget för ensamkommande barn under 18 år som vill ta hit sina föräldrar.

– Det är ett jätteproblem, säger Hans Eklind, KD:s migrationspolitiske talesperson.

Han pekar på att föräldrar skickar i väg sina barn ensamma på livsfarliga resor för att sedan kunna komma efter när barnet beviljats asyl. KD vill samtidigt införa ett nytt undantag från försörjningskraven för föräldrar som fått uppehållstillstånd i Sverige och vill ha hit sina barn under 18 år.

Även M och SD vill skärpa försörjningskraven. S vill däremot inte nu låsa sig för hur kraven bör utformas. Inte heller C och L sätter ned foten. Försörjningskraven hänger ihop med frågan om vilka grupper med uppehållstillstånd som ska ha rätt till anhöriginvandring. Även den frågan ska behandlas i kommittén.

Migrationskommittén

Kommittén om den framtida svenska migrationspolitiken leds av Thomas Rolén, kammarrättspresident med flera tunga utredningsuppdrag bakom sig.

Socialdemokraterna har tre platser: Rikard Larsson, Carina Ohlsson och Ebba Östlin.

Moderaterna: Tobias Billström och Maria Malmer Stenergard.

Sverigedemokraterna: Jimmie Åkesson och Paula Bieler.

Centerpartiet: Johanna Jönsson.

Vänsterpartiet: Christina Höj Larsen.

Liberalerna: Fredrik Malm.

Kristdemokraterna: Hans Eklind.

Miljöpartiet: Rasmus Ling.

Källor: Justitiedepartementet och partierna

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.