Hundratals fall av salmonellasmitta i Europa har kopplats till Kinderprodukter. I första hand är det barn som drabbats. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Fler salmonellafall kopplas till Kinderägg-choklad

Publicerad

Salmonellautbrottet som har kopplats ihop med Kinderägg-choklad växer. Nu har över 300 fall rapporterats, varav majoriteten av de drabbade är barn, enligt EU:s smittskyddsmyndighet ECDC

I början av april larmade Kinder-tillverkaren Ferrero om ett salmonellautbrott kopplat till deras produkter tillverkade i en fabrik i Belgien sedan 125 personer i olika länder, däribland Sverige, misstänktes ha smittats med bakterien. Fabriken tvingades att stänga den 8 april och i slutet av månaden återkallades flera Kinderägg-produkter, enligt svenska Livsmedelsverket.

Utbrottet har vuxit

Sedan dess har utbrottet vuxit. Enligt ECDC har nu 266 personer konstaterats smittade och därutöver har ytterligare 58 fall en sannolik koppling till utbrottet. Majoriteten av de drabbade länderna ligger i Europa men fall har även konstaterats i Kanada och USA.

Majoriteten är under tio år

86,3 procent av alla drabbade är under tio år, drygt 40 procent av dem har tvingats till sjukhusvård. Inga dödsfall har rapporterats.

I åtta av fallen har ECDC inte kunnat hitta någon koppling till Ferreros belgiska fabrik, vilket ökar sannolikheten för att det kan finnas en annan smittkälla.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.