Västra Götalandsregionen drabbades av en överbelastningsattack på fredagseftermiddagen. Även hemsidorna för flera andra regioner, sjukhus och vårdguiden 1177 låg nere. Foto: Janerik Henrsson/TT

Cyberattack mot VGR – störningar hos flera regioner och 1177

Uppdaterad
Publicerad

I en dryg timme på fredagseftermiddagen gick det inte att komma in på hemsidorna för flera sjukhus, regioner och Vårdguiden 1177.

Störningarna hos Västra Götalandsregionen, som fortfarande har problem, beror på en cyberattack, säger regionens IT-chef Richard Karlsson.

– Orsaken är en överbelastningsattack och det har påverkat våra externa tjänster. Vi har jobbat med vår internetleverantör och styr om skadlig trafik så att tjänsterna är tillgängliga igen.

Var attacken kommer ifrån är oklart.

– Det är inget jag kan kommentera just nu, jag har inga uppgifter om det, säger Richard Karlsson.

Huruvida störningarna hos de andra regionerna, sjukhusen och 1177 hade med en IT-attack att göra är också oklart.

På Region Stockholms hemsida meddelade man att problemen med 1177 handlade om en driftstörning.

Hemsidan 1177.se används bland annat till sjukvårdsupplysning och för patienter att boka tid hos sin vårdcentral. 1177 drivs av bolaget Inera som ägs av SKR. Även Ineras hemsida låg nere.

Västra Götalandsregionens hemsida och Sahlgrenska universitetssjukhuset går fortfarande inte att komma åt.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.