Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör riksdagsledamoten Hanif Bali (M) och Reformisternas Linn Svansbo om slopat flerbarnstillägg.

Hanif Bali (M) stöder S-utspel om slopat flerbarnstillägg

Uppdaterad
Publicerad

Regeringen har öppnat för att på sikt ta bort flerbarnstillägget. Man ska inte skaffa fler barn än vad man ska försörja, säger arbetsmarknads- och jämställdhetsminister Eva Nordmark (S).

”Fel väg att gå”, säger Linn Svansbo, vice ordförande för Socialdemokratiska föreningen Reformisterna – men Nordmark får medhåll av moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali.

I dag är nästan var femte utlandsfödd kvinna arbetslös. En av orsakerna är enligt ministern att många kvinnor fastnat hemma med barn. Regeringen har därför föreslagit att flerbarnstillägget på sikt ska försvinna. Bidraget är ett tillägg utöver barnbidraget och är större ju fler barn det finns i familjen.

– Det ska vara glasklart för alla som kommer till Sverige, att här i Sverige jobbar både män och kvinnor och bidrar till välfärden. Man ska arbeta och försörja sig själv. Man ska inte skaffa fler barn än vad man kan försörja, sade Eva Nordmark (S) förra veckan.

Reformisterna (S): Risk för mer barnfattigdom

Men fler barn skulle hamna i fattigdom om flerbarnstillägget tas bort, säger Linn Svansbo, vice ordförande i Reformisterna, i Aktuellt.

– Det är en generell välfärdsreform som gör barn och familjer gott. Det är helt fel väg att vandra politiskt och reformmässigt om man bryr sig om integration, arbetsmarknad och jämställdhet, säger Svansbo och fortsätter:

– Det är felaktigt både retoriskt och sakpolitiskt att utmåla flerbarnstillägget som någon typ av incitament för att folk inte går till jobbet.

Hanif Bali: Kan hindra sju barn i en tvåa

Moderaternas riksdagsledamot Hanif Bali ser däremot ett slopande av flerbarnstillägget som ett sätt att minska barnfattigdom. Han välkomnar därför förslaget.

– Det är väldigt bra om vi kan skruva till de här reformerna så att vi inte får de här konstiga avarterna med sju barn i en tvåa.

Flerbarnstillägget kan enligt Bali vara kvar för de familjer som får pengarna redan idag, men på sikt vill han att bidraget ska tas bort helt.

– Vi ska inte tro att ekonomiska incitament inte spelar roll. Sverige har högt barnafödande jämfört med många andra europeiska länder och orsaken är generella bidrag.

Linn Svansbo vill i stället se andra reformer och lyfter arbetsmarknadspolitik och politiker som är närvarande där familjer med många barn bor.

– Det som har byggt ett jämlikt Sverige är ju inte mindre av generella välfärdsreformer, säger Svansbo.

Fakta – Flerbarnstillägg

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.