Flest skilsmässor bland unga mammor

Uppdaterad
Publicerad

Nyblivna mammor bör inte vara alltför unga. Då spricker ofta förhållandet med pappan inom kort.

Det framgår av en ny rapport från Statistiska centralbyrån (SCB).

I rapporten har man följt de drygt 34.000 par som fick sitt första barn år 2000. Siffrorna visar att vissa faktorer kraftigt ökar risken för att föräldrarna ska gå skilda vägar.

Fyra år och åtta månader

Ungefär en fjärdedel, eller knappt 8.500 av paren som antingen bodde ihop när barnet föddes eller flyttade ihop strax efteråt, separerade före slutet av 2010.

De som flyttade isär bodde i genomsnitt tillsammans i fyra år och åtta månader.

Under 24 år

Så långt är statistiken inte så anmärkningsvärd. Men om den nyblivna mamman är yngre än 24 år fördubblas risken.

Hälften av alla sådana förhållanden sprack under tioårsperioden – och de sprack i snitt efter bara drygt tre år.

Inte sökt tillräckligt

Samtidigt visar rapporten att andelen separationer minskar ju äldre mammorna är. Slutsatsen blir alltså att kvinnor bör vänta med att skaffa barn om de vill att deras förhållande ska bestå.

I rapporten skriver man att uppbrott bland unga par ofta förklaras med att individen inte sökt tillräckligt bland tillgängliga

partners och därmed inte haft chans att välja rätt.

En annan förklaring är att om parbildning sker i ung ålder kan individernas personliga mognad utvecklas åt olika håll, något som kan leda till att man inte längre känner sig passa ihop.

-Man kan tolka siffrorna så. Om man väntar lite är det större chans att man träffar rätt, säger Karin Lundström på SCB.

Åldersskillnad

Enligt rapporten är sannolikheten för separation också större om kvinnan är äldre än mannen. Detta syns i rappporten redan när kvinnan är mer än ett år äldre än mannen.

Om mannen är upp till fem år äldre än kvinnan syns dock ingen, eller nästan ingen, ökning av risken för separation.

Däremot ökar sannolikheten för separation något när mannen är mer än sex år äldre än kvinnan.

Andra faktorer

Även andra faktorer spelar in. När man bott ihop en kort tid innan barnets födelse är risken större att det blir separation. Om paret flyttade ihop mindre än ett år innan barnet föddes löper de mer än dubbelt så hög risk att separera jämfört med de par som bott ihop mellan ett och två år.

Par som levt ihop mer än fyra år när barnet föds har lägst benägenhet att flytta isär.

Andra faktorer som ökar separationsrisken är låg utbildningsnivå och arbetslöshet.

Också i par där ena parten är född utomlands ökar benägenheten att separera. Detta gäller i högre grad om mannen är född utomlands än om kvinnan är det.

Läs mer om rapporten hos SCB!

Örjan Magnusson

orjan.magnusson@svt.se

SCB/SVT/TT

Fler separationer bland sambopar

• I rapporten har SCB följt de 34.000 par som fick sitt första barn år 2000. Medelåldern vid barnets födelse var 28,1 år för kvinnor och 30,5 år för männen.

• Risken för separation var betydligt högre för par i samboförhållanden än för gifta par. Bland de förstnämnda separerade 32 procent inom tio år efter födseln. Bland de gifta var motsvarande siffra 19 procent.

• Risken var som störst när kvinnan i paret var yngre än 24 år. Hälften av alla sådana par sprack under tioårsperioden. Lika vanligt med separation var det när någon eller båda av föräldrarna saknade gymnasieutbildning.

• Bland par där kvinnan var född i Sverige och mannen född utomlands separerade 40 procent.

TT/SCB

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.