Foto: SVT (kollage Johan Åkerberg)

Flygexperten läxar upp medierna

Uppdaterad
Publicerad

Flygsäkerhetsexperten ger medierna svidande kritik efter spretig rapportering om det försvunna flygplanet MH370.

– Medierna skapar ångest och oro. De måste dämpa fantasierna för resenärernas bästa, säger Hans Kjäll.

Det är en märklig historia som har legat högt på nyhetssajterna och genererat löpsedlar i över två veckor. ”Spökplanet”, som det kallades, försvann spårlöst under en flygning till Peking. Teorierna haglade och vi blev knappast klokare. Var det terrorister? Självmordsbenägna piloter? Hade planet landat i djungeln?

Vill ha klick

– Vi lever i övervakningens tidevarv och har en känsla av att man inte kan gömma sig någonstans och plötsligt försvinner ett enormt flygplan spårlöst!, säger Camilla Norström, biträdande redaktionschef på Aftonbladet.

Medier

Hon menar att storyn väcker alla journalistiska instinkter och intresset från läsarna har varit stort. Fortfarande finns inget svar på vad som egentligen hände när MH370 försvann och varför planet störtade i havet utanför Australiens kust. Rapporteringen har varit spretig, olika teorier har avlöst varandra i snabb takt och det är olyckligt, tycker Jonas Vils i föreningen Vetenskap och folkbildning (VoF), som jobbar för att ovetenskapliga påståeenden inte ska få spridning.

– Medierna har publicerat nyheter för att få mängder med klick, säger han. Att spekulera vilt innan man vet mer är oansvarigt.

Grogrund för konspirationer

Den största faran är att osannolika teorier sprids är att de kommer leva kvar på nätet och blir föda åt konspirationsteorier lång tid framöver, menar han.

– Det var just det som hände efter 11 september, säger Jonas Vils. De som tror att en stor konspiration ligger bakom terrordådet tar stöd i tidiga rapporter som var helt felaktiga. Men de ligger kvar som digitala vrakrester ute på nätet.

Camilla Norström menar att det är omöjligt för medierna att låta bli att rapportera om olika teorier när nyhetsläget är hett och läsarna vill förstå.

– Vi är en kvällstidning och vi skriver om det som folk snackar om och engagerar sig i, säger hon. Det är svårt att ta ansvar för hur artiklarna används långt senare.

Knäppa teorier

Hon understryker också att tidningen inte har suttit och knåpat ihop egna teorier, utan att man för det mesta tagit upp malaysiska myndigheters spekulationer. Men knasiga teorier – om att planet förts bort av rymdvarelser eller kapats med hjälp av en mobiltelefon – har också presenterats.

– Vi har tagit upp de knäppaste teorierna, säger Camilla Norström. Men när vi rapporterar om dem gör vi det med en annan ton. De är intressanta för att de triggar väldigt många läsare.

Hans Kjäll är flygsäkerhetsanalytiker och har varit flitigt anlitad av medierna för att kommentera det försvunna planet. Han har gärna ställt upp för kvällstidningar, radioprogram och i teve, men tycker att medierna har agerat oansvarigt.

”Pressad att kommentera dumheter”

– Medierna har skapat ångest och oro. Kvällstidningarna måste dämpa fantasierna för flygresenärernas bästa, säger han.

Hans Kjäll har från början sagt att den troligaste förklaringen till planets mystiska försvinnande är ett systemfel som slog ut kommunikations-och styrsystemen. Många teorier som framförts av medierna är fullkomligt orealistiska, menar han. Samtidigt har han också själv medverkat i flera av kvällstidningarnas artiklar.

– Jag har känt mig pressad av journalister att svara på frågor om galna teorier, säger han. De har försökt att provocera fram svar när jag inte vill kommentera dumheter.

Faran med att osannolika förklaringar till flygtragedin sprids är att folk – och speciellt flygresenärer – blir rädda i onödan, menar Hans Kjäll.

Piloter dödar passagerare

– Vi får bilden av att det är farligt att flyga, säger han. Att piloter vill ta livet av sig, döda sina passagerare eller att pirater kapar planen. Istället borde man lugnt och sakligt förklara att en förlust av ett flygplan är oerhört ovanligt, det som hänt är unikt.

Risken att råka ut för en flygolycka är oerhört liten. Mindre än en på 10 miljoner. Chansen att vinna högsta vinsten på Lotto är mycket högre.

– Tidningarna vill uppenbarligen sälja lösnummer, men förklaringarna till MH370:s försvinnande som vi sett har varit spektakulära och ibland rena fantasier, säger Hans Kjäll. Istället borde medierna hållt sig inom ramen för det realistiska.

SVT har också rapporterat flitigt kring MH370 och gjort inslag med den tittarlockande vinkeln ”Mysteriet tätnar”, men undvikit de vildaste teorierna, säger Mattias Österlund, redaktör på Aktuellt.

– Det är en historia fylld med frågetecken men vi har undvikit de allra krokigaste, säger han. Historien är tillräckligt mystiskt ändå.

Vilda konspirationsteorier och rykten på nätet om försvunna MH370 :

  • Aliens har tagit planet
  • En utomjordisk portal har öppnats och sugit upp planet
  • Det finns en ny Bermudatriangel
  • Planet kidnappades av älvor med hjälp av svart magi
  • Hollywood har iscensatt försvinnandet som PR för nya ”Lost”
  • Den hemliga Illuminatiorden ligger bakom
  • Meteorer eller rymdskrot har träffat planet
  • Nordkorea kidnappade planet och flög det till Pyongyang
  • Passagerarna lever, och ringer och smsar ännu sina anhöriga
  • Planet har gjorts osynligt med hemlig militär radarteknik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet