Flyktingavtalet med Turkiet – det här gäller

Uppdaterad
Publicerad

De 28 EU-ledarna har sagt ja till en flyktingöverenskommelse med Turkiet. Flyktingplanen ska träda i kraft redan på söndag. Det här är överenskommelsen i punktform.

Återsändande:

Alla migranter som kommer till Grekland från Turkiet och saknar giltiga resehandlingar ska sändas tillbaka till Turkiet. Grekiska myndigheter ska pröva varje fall individuellt.

”En för en”:

För varje syrier som skickas tillbaka ska en annan syrier skickas från turkiska flyktingläger till EU. Flyktingar som inte har försökt ta sig till EU prioriteras. Antalet har begränsats till 72.000 syriska flyktingar.

Befintliga flyktingar:

De flyktingar som redan befinner sig i Grekland ska omfördelas inom EU. Hur det ska gå till är oklart. De överenskommelser som hittills har träffats mellan olika EU-länder om omfördelning har ännu inte hållits.

Ekonomiskt stöd:

EU ska skynda på utbetalningen av tre miljarder euro till Turkiet för att stödja mottagandet syriska flyktingar.

Visum-regler:

Turkiska medborgare ska ha tillgång till den visumfria Schengen-zonen från och med slutet av juni.

Förhandlingar om EU-medlemskap:

EU lovar att åter vitalisera arbetet med förhandlingarna om ett turkiskt EU-medlemskap. Ett nytt så kallat förhandlingskapitel ska öppnas med förhandlingar i juli.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#flykt

Mer i ämnet