Fira helg – när du vill

Uppdaterad
Publicerad

Jobba jul och vara ledig id al-fitr? Eller skippa påsk och fira kinesiska nyåret i stället? Anställda hos teleoperatören 3 kan nu välja sina helgdagar. Men facket ser problem med upplägget.

Frågan om flexibla helgdagar dyker då och då upp i samhällsdebatten. Teleoperatören 3 har nu infört sådana, i alla fall delvis.

– Vi tror att mångfald berikar vårt företaget och vi vill öka trivseln för våra anställda. Förhoppningsvis bidrar det här till att vi kan behålla och rekrytera de bästa medarbetarna, oavsett bakgrund, säger företagets vd Nicholas Högberg.

Företagets anställda kan välja att byta ut fem röda dagar mot andra alternativ som inte finns i den svenska kalendern, i samråd med en chef. Enligt Nicholas Högberg är facket på företaget ”superpositiva” till upplägget.

Facket: Tillför inte något nytt

Men på fackförbundet Unionen centralt ser man inte vitsen med det.

– Det finns ju alltid möjlighet att be sin arbetsgivare om ledigt på särskilda dagar. Om det passar arbetsgivaren får man ja, annars nej. Jag ser inte att det här tillför något nytt, mer än att det kan finnas ett symbolvärde i det, att arbetsgivaren visar att man tycker det är en viktig fråga, säger Bosse Hallberg, avtalsexpert på Unionen.

Det finns också frågetecken kring den anställdes rätt till ob-ersättning vid sådana upplägg, tycker han.

Fakta: Helgdagar

  • Det finns nio helgdagar i den svenska almanackan som kan infalla, eller alltid gör det, måndag till fredag. Tio om man även räknar julafton, som inte är röd.
  • Hur de röda dagarna faller i kalendern avgör hur många arbetsdagar det blir på ett år. Minst antal är 249 dagar, mest 254.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.